Home Život Znak za uzbunu: Tri mlade osobe izvršile samoubojstvo u razmaku od samo...

Znak za uzbunu: Tri mlade osobe izvršile samoubojstvo u razmaku od samo 17 sati

SHARE

Tri samoubojstva za 17 sati dogodila se u BiH.

Protekle noći, u 2.30 sati smrtno je stradao 22-godišnjak, a sumnja se da je skočio s nebodera, piše Večernji list BiH.

Iako policija još istražuje slučaj, izvori tvrde da je riječ o samoubojstvu, a mladić je nakon skoka pao na vozilo Renault koje je bilo parkirano ispred nebodera te je poginuo.

Suicidi kod mladih

Dan prije dogodilo se samoubojstvo na pruzi između postaja Čelinac iz Vrbanja kada se mladić bacio pod vlak koji je iz Doboja vozio prema Banjoj Luci. Iz Željeznica su naveli da je mladić skočio pod vlak nakon što je vozilo izišlo iz tunela.

Treće samoubojstvo dogodilo se jučer ujutro nakon što se objesio 38-godišnji K. M. Iza čovjeka je ostala supruga i jedno dijete. Nažalost, suicidi i suicidi u pokušaju kod mladih sve su češća pojava. Mladi padaju u depresiju iz koje često ne mogu izići i onda dolazi do tragedija.

– Među najčešće znakove depresije ubrajaju se: poremećaj sna, gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti i aktivnosti koje su izazivale ugodu, povećanje ili smanjenje tjelesne težine, nedostatak koncentracije ili neodlučnost, čest osjećaj umora i nedostatka energije, izrazito neraspoloženje, psihomotorna ukočenost, osjećaj krivnje ili bezvrijednosti, ideje o samoubojstvu ako je prisutno najmanje 5 od navedenih simptoma, u trajanju od najmanje 2 tjedna, govorimo o prisutnosti depresije.

Prema mnogim istraživanjima do dvije trećine osoba koje su pokušale ili počinile samoubojstvo bolovale su od depresije, objasnio je psiholog Marko Romić.

Ozbiljniji pristup problemu

Vrijeme u kojem živimo pogodno je za razvoj raznih bolesti i poremećaja koje je potrebno na vrijeme liječiti, razgovarati sa stručnjacima bez srama i skrivanja istine kako bi se stanje potpuno normaliziralo. Potrebno je početi na vrijeme, a ne onda kada postane prekasno. Posljednja 3 slučaja suicida u manje od 24 sata, od 17.15 sati do 10.15 ujutro, ali i brojni raniji slučajevi pozivaju na ozbiljniji pristup bolestima mladih.