Home Društvo Ministar MUP-a Davor Božinović je bezočno lagao. I nije mu prvi put

Ministar MUP-a Davor Božinović je bezočno lagao. I nije mu prvi put

SHARE

Prije nekoliko dana ministar MUP-a Davor Božinović je seriju privođenja zbog objava na društvenim mrežama objasnio kako policija postupa samo zbog prijetnji upućenih društvenim mrežama.

“Policija reagira isključivo kad su u pitanju ozbiljne prijetnje. Ne radi se ni o kakvim kritikama pa čak ni elementima vrijeđanja, na što ni u jednom od tih slučajeva nije reagirala policija. Policija reagira isključivo kad su u pitanju ozbiljne prijetnje za život i integritet osoba i to je nešto što je temeljni posao hrvatske policije”, tvrdio je Božinović.

Samo četiri dana kasnije ispostavilo se da policija zbog komentara na Facebooku privodi i kad se ne radi o prijetnjama, a naročito ne “ozbiljnim prijetnjama za život i integritet osoba”.

Domagoj Mezak 22-godišnjak iz Našica priveden jer se na profilu Ivana Pernara na Facebooku rugao policajcima:

“Nema policajac nikakvu visoku školu, upravo zato je i postao policajac jer nije u stanju završit ikakve škole, izučio je bit debil i slušat zapovijedi, svaka čast. Ti si očito pandur i već po komentarima vidim debilčina kao i većina vas, ne vidiš neke stvari i jednostavno odjebi od pametnijih rasprava ako si glup kao kurac”.

Radi se o komentaru kakvih se dnevno na Facebooku objavi na tisuće, a nakon njegova privođenja postalo je jasno da su nedavne izjave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića bile besramne laži.

Još je zanimljivije saznanje da policija pažljivo prati Facebook profil saborskog zastupnika Ivana Pernara i još pažljivije čita komentare ispod brojnih Pernarovih objava. Nije se radilo o ometanju policajca u obavljanju službene dužnosti nego o – komentaru na Facebooku.

Mladića iz Našica sumnjiči se da komentarom na Facebooku počinio prekršaj iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Navedeni članak glasi: “Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti državne valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”

U priopćenju koje je MUP objavio u popodnevnim satima stoji da je “navedeni 22-godišnjak pozvan je i odazvao se pozivu policijskih službenika te dragovoljno pristupio u policijsku postaju na razgovor. Tijekom razgovora iznio je detalje i okolnosti o događaju koji je predmet razgovora te je sačinjen Zapisnik koji je osobno potpisao ne navodeći nikakve primjedbe. Zapisnik će biti dostavljen Policijskoj upravi zagrebačkoj koja će, uzimajući u obzir sve okolnosti, utvrditi postoje li osnove za daljnje postupanje.”

Dalje navode da “mladić nije uhićen, niti se prejudicira njegova krivnja”  nego se “utvrđuje je li ili nije počinjen prekršaj, ukoliko jest tko je počinitelj te se osiguravaju tragovi i predmeti koji mogu poslužiti pri utvrđivanju svih činjenica”.

Ukratko, utvrdi li mu se krivnja mladić bi mogao zaglaviti u zatvoru na čak 30 dana jer se na Facebooku narugao policajcu. Nastavi li Božinović tako uskoro bi pola nacije moglo biti pod policijskom obradom.

No da Božinovću ovo nije prvi put da besramno laže osvjedočili smo se objavom njegove biografije u kojoj je tvrdio da je, nakon studija Obrane i zaštite na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu karijeru počeo u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, nego kao niži činovnik u tadašnjoj općini Novi Zagreb.

Početkom 90., nakon što je spašen od otkaza, prijatelji su ga prebacili u Novačku komisiju Ministarstva obrane. Prethodno je prošao sigurnosnu provjeru kod tadašnjeg šefa SIS-a Josipa Perkovića.

Istodobno dok MUP privodi diskutante na Facebooku HDZ ima plaćene provokatore na društvenim mrežama koji operiraju iz prostorija mladeži te stranke. Na Maxportalu smo upratili njih troje ili četvero koji su se javljali sa skrivene IP adrese i lažnih profila registriranih nekoliko dana ranije, a koji su bili posebno aktivni u vrijeme kampanje za lokalne izbore.

M. M. /Foto:mup.hr