Home Politika Ukidanje naplate parkinga i besplatni udžbenici – prvi potezi gradonačelnika Metkovića

Ukidanje naplate parkinga i besplatni udžbenici – prvi potezi gradonačelnika Metkovića

SHARE

Točno je mjesec dana prošlo od kad su građani Metkovića izglasali promjene u gradskoj upravi, kojim povodom smo razgovarali s gradonačelnikom Daliborom Milanom koji nam je predstavio analizu postojećeg stanja u Gradu Metkoviću.

Zasigurno jedna od vijesti koja će razveseliti mnoge roditelje, a koja je bila i predizborno obećanje nove gradske uprave, jeste da će Grad Metković, uz podršku Dubrovačko-neretvanske županije, svim učenicima prvih razreda osigurati udžbenike za polazak u školu.

Također, predizborno obećanje gradonačelnika Dalibora Milana je bilo i ukidanje naplate parkinga. Kako nam je otkrio, ta mogućnost se još razmatra, ali u smislu kako iznaći najbolje moguće rješenje da se napravi red u prometu i da se zadrže četiri radna mjesta, a što se tiče same naplate parkirnih mjesta ona će se ukinuti. Prometni redar bi vodio brigu o redu u prometu i kažnjavao nepropisno parkirana vozila.

Što se tiče projekta kanalizacije, Milan smatra se da bi Grad Metković u periodu od 4 do 6 godina mogao u potpunosti dobiti kanalizaciju, za što je osigurano 270 milijuna kuna.

– Jedan od moji slijedećih koraka je rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Dakle nekretnina kojima Grad upravlja a nisu u njegovom vlasništvu. Tako imamo i ovu Zgradu Općine, GKS, Zgradu političkih stranaka, područje ”Gubavih kuća”, jer dok nisu riješeni imovinskopravni odnosi ne možemo se ni natjecati u programu za energetsku obnovu samih nekretnina. I to je također jedno od primarnih stvari, – rekao je Milan.

Jedno od ključnih pitanja je i izgradnja Dnevne bolnice Metković. U predizbornoj kampanji ministar Kujundžić je to čvrsto obećao i Milan ističe da projekt Dnevne bolnice ide svojim tijekom. Također, u suradnji sa Županijom intezivno se radi na Poduzetničkom inkubatoru na području Metkovića. Kako nam je otkrio, Županija zahtjeva da Grad pronađe zemljište, a ona će izgraditi Poduzetnički inkubator. Mladim poduzetnicima prostori će biti besplatni što će im omogućiti bolji start.

Gradonačelnik veliki problem vidi i u novoizgrađenom Graničnom prijelazu Metković. Ističe da će se zalagati da prijelaz ne dobije uporabnu dozvolu sve dok se ne iznađe najbolje moguće rješenje kako se ne bi ugrozio svakodnevni život lokalnog stanovništva.

Tu je i goruće pitanje lokacije za smještaj temeljne policije u Metkoviću. Dalibor Milan ističe kako ovaj tjedan putuje u Zagreb gdje ima zakazan sastanak s ministrom Božinovićem na kojem će tema upravo biti rješenje tog pitanja.

Gomilanje kadra

Ali nije sve ni tako ”bajno” kako se govorilo. Jedan od problema, koji koči cijeli proces napretka je upravo i prevelik broj kadrova u samoj gradskoj administraciji. Naime, kako nam je gradonačelnik Dalibor Milan pojasnio, prije četiri godine, dolaskom Mosta na vlast uslijedili su otkazi gradskim službenicima, tada već bivše gradske vlasti, i zapošljavali su se novi kadrovi. Međutim, pravnim bitkama, Grad Metković je izgubio sporove i neki od tih djelatnika su morali biti vraćeni na posao.

– Gospodin Božo Petrov je istaknuo da će nakon što on ode, svi ljudi koji su došli s njim i poći s njim. Ali to se nije dogodilo. Ja sam svim voditeljima odsjeka i pročelniku ponudio da mi daju svoj mandat na raspolaganje, ali ga nitko nije ponudio. Tako da sada imamo duplirane pozicije, – ističe Milan.

Gradske financije i projekt

Grad Metković trenutno ima dospjelih obveza 3,2 milijuna kuna i isto toliko nedospjelih, što čini ukupno 6,5 milijuna kuna obveza Grada. Najveći problem čini slabo punjenje proračuna, kojega je ostvareno svega 28 – 29 posto od planiranog i sve je izglednije da će morat doći do rebalansa proračuna.

Što se tiče samih projekata, gospodin Milan ističe da u samom Gradu Metkoviću nedostaje projekata. Kako je rekao, pričalo se o nekim velikim projektima, ali tih projekata nema. Strategija razvoja Grada Metkovića nije dobra i zaista treba zasukati rukave.

U tijeku je državna revizija i stvarno stanje financija Grada Metkovića će biti poznato za mjesec dana.

Sport

U Metkoviću trenutno postoje dva rukometna i, kako je izgledno, dva nogometna kluba. Za ovako mali Grad to nije prirodna situacija i pred Milanom su napori da iznađe najbolje moguće rješenje.

– Što se tiče sporta, u Gradu imamo, ja bi rekao dva goruća problema, a to je NK Neretva i to su rukometni klubovi. Što se tiče NK Neretve održana je Osnivačka skupština i tu smo istaknuli da ćemo se zalagati za depolitizaciju sporta i smatram da smo našim izborima, kako članovima Uprave, tako i predsjednika to i dokazali. Za predsjednika je izabran gospodin Vjekoslav Čuvalo, inače diplomirani ekonomist, radi u Zagrebačkoj banci i direktor je županijskog Centra za poduzetništvo. Vezano za dva rukometna kluba, iako to nije moja nadležnost, ali to je pomalo neprirodna situacija i zalagati ću se pronalasku najboljeg mogućeg rješenja, – rekao je Dalibor Milan.

Sve u svemu zaključak je da se još uvijek analizira postojeće stanje. Održani su sastanci sa načelnicima policije, slijede sastanci sa predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, kao i svim relevantnim predstavnicima, od zdravstva, obrtništva, jačim gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Direktorima gradskih firmi nisu traženi mandati na raspolaganje, nego će se odluke donositi po njihovim istecima mandata. Uskoro slijedi i sastanak u Zagrebu sa nadležnim ministima, u ministarstvima prometa, zdravstva, državne imovina, poljoprivrede i MUP-a, nakon kojeg ćemo imati više detalja o provedbi većih projekata.