Home Društvo Bear Grylls: ‘Sve što mogu, mogu putem Krista koji me osnažuje’

Bear Grylls: ‘Sve što mogu, mogu putem Krista koji me osnažuje’

SHARE

Svoj uspjeh u životu, brak i avanture pripisuje svojoj vjeri u Isusa Krista.

Vodio je 11 uspješnih TV emisija, napisao je nekoliko knjiga, popeo se na Mount Everest, hrvao se s aligatorom i drži rekord za „Najvišu večeru na otvorenom“ kada je na 7.600 m visine večerao u balonu na vrući zrak. Bear Grylls poznat je po svojim ludim postignućima, boravku u divljini i impresivnim umijećem preživljavanja, no i po svojoj vjeri u Boga.

Od rane dobi, Edward Michael „Bear“ Grylls utjelovljenje je avanture
Naučio je penjati se na velike visine i ploviti dubokim morima. Nije ni čudo da je imao sklonost upuštati se u opasnosti kako je odrastao. Priznaje da je bio teško dijete za odgajanje.

Kada je imao osam godina Grylls je postao Cub izviđač. Dobio je crni pojas u karateu kada je imao samo 11 godina, a kao tinejdžer skakao je padobranom. Sa samo 23 godine bio je jedan od najmlađih koji su se popeli na Mount Everest.

„Kao dijete imao sam jako prirodnu vjeru“, rekao je Grylls za Relevant Magazine. „Kao mali nikada nisam propitkivao Boga. Jednostavno sam znao da Bog postoji i osjećao sam se kao da mi je On prijatelj.“ Grylls se često osvrće na svoju kršćansku vjeru kao „oslonac“ u svome životu. No priznaje da vjerovanje nije uvijek bilo jednostavno, kao kada je bio dijete. „Bilo je to nestabilno i svakakvo putovanje koje se još nastavlja“, rekao je Grylls.

Tek je u srednjoj školi njegova vjera testirana. Grylls je počeo upoznavati „vjernike“ koji su iskrivili njegov pogled na kršćanstvo.

„Kada sam došao u školu kršćanstvo je postalo puno religioznije i pomislio sam ‘Meni se ovo ne sviđa’“, rekao je za CBN. „Svodilo se na odlazak u crkvu i ljude koji su ti govorili da ne pušiš iza kuće. Pomislio sam ‘Ako je ovo Bog, možda sam sve krivo shvatio’. Tako da sam na neki način ostavio svoju vjeru.

Kako je napustio svoju vjeru, Bear je prigrlio taj nemirni duh s kojim se rodio i pobunio se. Njegove priče poput preživljavanja živog pijeska, ili isključenja iz škole zato što je poljubio ravnateljevu kćer i najgore tinejdžere čini anđelima spram njega.

No, sa 16 godina Grylls je izgubio svoga kuma, koji mu je bio poput drugog oca. Žalost je bila prevelika za njega, a kako nije znao kome se okrenuti Bear se okrenuo Bogu za utjehu.

„Sjećam se da sam htio moliti, no nisam znao kako“, prisjetio se. Grylls se popeo na stablo i zavapio Bogu. „Hoćeš li mi ti biti onaj prijatelj kakav si bio kada sam imao 5-6 godina i kada je to bilo prirodno?“ upitao je.

Ta je jednostavna molitva, taj trenutak predanja odveo Beara ponovno do toga da „pronađe vjeru“ u Isusu Kristu i otkrije ono što je imao u mladosti, piše Faithit.com.

„Bilo je tako jednostavno. I sjajno je to što Bog traži samo da otvorimo svoja vrata, i On će učiniti ostalo. Mi često skrivamo svoju žudnju za prihvaćanjem i ljubavlju iza niza kompliciranih teoloških pitanja, i kada se jednom to makne, ostajemo mi koji smo samo osobe koje žele imati odnos sa svojim Ocem.“

Grylls kaže kako ga je utješilo to što je shvatio da slijediti Isusa ne zahtijeva religiju. Zapravo, Isus je bio „najmanje religiozna osoba koju možete upoznati.“

„Kršćanstvo se ne svodi na religiju, nego na vjeru, o tome da vas se drži, da vam se oprosti. O tome da pronađete sreću i pronađete dom… Tek trebam upoznati osobu koja ne želi da joj se oprosti, da ju se drži, ili koja ne želi pronaći mir i sreću u životu. Mi iskušavamo mnogo drugih stvari – alkohol, lijepe žene ili štogod drugo što bi popunilo rupu, no ništa ne može ispuniti taj zahtjev.“

To je bio samo početak. S obnovljenom vjerom u Krista, Grylls se priključio „Teritorijalnoj vojsci“ (Rezervistima Ujedinjenog Kraljevstva) odmah nakon što je završio srednju školu. Tao je naučio, razvio i podučavao mnoge tehnike preživljavanja po kojima je danas poznat.

1996. godine Grylls je preživio nezamislivu nesreću pri skakanju padobranom u Zambiji. Njegov se padobran razderao i djelomično otvorio, a Grylls je bio u slobodnom padu i zatim pao na leđa. Nesreća ga je zamalo koštala života, no uz Božju milost, Bear je preživio.

Samo 18 mjeseci nakon nesreće Bear je ispunio svoj dječački san i popeo se na Mount Everest u Nepalu. Svoju je buduću suprugu Sharu upoznao dok je trenirao za uspon, i par se vjenčao 2000. godine.

Iako je novovjenčani par bio na vrhu svijeta (doslovno), bili su suočeni sa stalnim podsjetnikom kako trebaju Boga kada su oba njihova oca tragično preminula u godini nakon vjenčanja.

„Bilo mi je jako teško izgubiti oca taman nakon ženidbe“, rekao je u intervjuu za The Telegraph. „Bilo je to ‘Bang! U redu. No kako ćemo platiti račun za struju? Kako ćemo se brinuti o svojim majkama?’ Osjećao sam se kao bačen u provaliju. To se sve činilo prerano. Morali smo se oslanjati jedno na drugo, a brak nam je tek počeo.“

Grylls ne tvrdi da je savršen kršćanin. Zapravo, mnoge od najdubljih borbi koje je vodio dovele su ga do toga da se okrene Kristu. Svoj uspjeh u životu, brak i avanture pripisuje svojoj vjeri u Isusa Krista.

„Isus nikada nije rekao ‘Došao sam kako biste se osjećali pametnima, i valjanima, i nasmijanima i religioznima’“, Grylls je rekao za Relevant Magazine. „Vjera se vrti oko pronalaska sreće i mira u životu. Često nisam u crkvi zbog toga što sam često na putu, pa se vežem uz jednostavne stvari poput ‘Sve što mogu, mogu putem Krista koji me osnažuje’ i ‘Držim te za desnu ruku’. Jednostavne su stvari ono što čini moju vjeru. Isus se ne mijenja i nama je oprošteno.“

Bear i Shara imaju tri sina, Jamesa, Marmadukea i Huckleberryja. Kao obiteljski čovjek, Grylls je vrlo svjestan rizika kojima se podliježe u svom avanturističkom životu. „Život je rizičan. Ako to prihvatimo, ako pazimo jedni na druge i naučimo se nositi s rizikom, bit će nam bolje“, rekao je. „Ja osobno ne želim doći do kraja svog života u savršeno očuvanom tijelu. Želim prohujati, prekriven ožiljcima, natučen i vrišteći ‘Jeehaa! Kakva vožnja!’“