Home Društvo Jednostavni trikovi: Kako biti siguran da je meso koje kupujete svježe

Jednostavni trikovi: Kako biti siguran da je meso koje kupujete svježe

SHARE

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lahko prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno. Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi.

A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete.

Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Boja: Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke.

Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.