Home Crna kronika Obiteljsko nasilje: Muškarci sve češće postaju žrtve

Obiteljsko nasilje: Muškarci sve češće postaju žrtve

SHARE

Kad netko spomene nasilje u obitelji, prvo što nam padne na pamet je nasilan, najčešće alkoholiziran, muškarac koji fizički zlostavlja ženu i djecu te se obično zanemaruje kako žrtva može biti i muškog spola, piše Večernji list BiH.

U posljednjoj godini dana u BiH je zabilježeno nekoliko iznimno brutalnih ubojstava kada su žene noževima, sjekirama, cjepanicama, ali i udarcima usmrtile ljubavnike i supruge.

Slučajevi u BiH

Posljednji takav slučaj dogodio se nedavno u Zvorniku kad je Milka Katanović brutalno ubila supruga i zatim isjekla tijelo te dio zakopala, a dio bacila u smeće.

Nakon toga je policiji prijavila njegov nestanak. Međutim, tijekom istrage inspektori su posumnjali u njezinu priču, a zatim je i ona priznala što je uradila. U policiji se branila da ga je ubila iz samoobrane jer ju je godinama maltretirao. Još jedan slučaj koji se također dogodio u okolici Zvornika izazvao je pozornost javnosti, prenosi Blic.

Radojka Josić je u studenom prošle godine u Kozluku kod Zvornika nakon svađe sa suprugom Nikolom uzela cjepanicu i ubila ga udarcima po glavi. Zatim je njegovo tijelo odnijela u staju i rekla da ga je usmrtio bik. Međutim, i tu je, kada je obavljena obdukcija, utvrđeno kako je riječ o ubojstvu.

Nadalje, Kristina Jovković je u noći između 18. i 19. studenoga prošle godine s 11 uboda nožem usmrtila dečka Aleksandra Mujčinovića Akija u njegovoj kući u Banjoj Luci. Pokušala je prikriti ubojstvo, a kada nije uspjela, nakon dva dana nazvala je majku i priznala što je uradila.

Osuđena je na 12 godina zatvora. Bjelica Bijelić (66) uhićena je početkom travnja zbog sumnje da je nasmrt pretukla supruga Dušana (86) u njihovoj kući u Banjoj Luci. Nakon što je otkriven slučaj, ona se u policiji branila da je njezin suprug te večeri tri puta pao s kreveta i tako zadobio ozljede uslijed kojih je preminuo. Međutim, nakon obavljene obdukcije utvrđeno je kako ga je ona usmrtila udarcima.

Psihijatri o zlostavljanju

“Uvijek polazimo od toga da je izvor nasilja povezan s poremećajem ličnosti i oboljenja, uvijek je prilikom ubojstava žrtva netko tko je prijetnja za počinitelja. Žene češće impulzivno reagiraju kada se osjećaju ugroženo, realno ili nerealno”, kazao je za Blic psiholog Aleksandar Milić. Prema njegovim riječima, postoje žene koje zbog patološke ljubomore zlostavljaju muškarce.

“Zabranjuju im izlaske, piti kavu s prijateljima i negdje se zadržavati. Žene im često uzimaju novac i bankovne kartice. To sve rade iz ljubomore i kako bi spriječili njegovu odsutnost. Kada iscrpe sve mogućnosti okreću se drugim mogućnostima, a to može biti i ubojstvo”, istaknuo je Milić.

Sve je više žena koje emotivno, ali i fizički, zlostavljaju svoje muževe koji, zbog osjećaja stida, oklijevaju prijaviti maltretiranje. Istraživanja pokazuju kako su žene u 90 posto slučajeva žrtve nasilja.

Ipak, obiteljsko nasilje nad muškarcima nije mit. Ta, sve češća pojava u društvu, postoji i u drugim zemljama, ali zbog osude okoline sramota ih je prijaviti da su žrtve nasilja, zbog čega još nemamo pravu sliku stanju.