Home Zanimljivosti Vjesnici dijaspore su tu, u urlab smo duboko zagazili – donosimo 5...

Vjesnici dijaspore su tu, u urlab smo duboko zagazili – donosimo 5 najvećih razloga za dolazak (povratak) dijaspore u rodni kraj

SHARE

Vrećice od gumenih bombona letaju po selima a Mate Bulić i Duka upravo započinju turneju “Iseljenim Hrvatinama”. Vjesnici dijaspore su tu, u urlab smo duboko zagazili a mi vam donosimo 5 najvećih razloga za dolazak (povratak) dijaspore u rodni kraj:

1. SVADBE I SAHRANE

Bilo da se udaje ženine sestre mala ili da se kopa pokojni Mijo. Datum svadbe se njima prilagođava jer će “dobro bacit” a Mijo se može usmrdit ali Švabe moraju doći jer na mise daju k’o da će je Stepinac vodit. U njihovom autu će se mladenci voziti jer je jedino mlađe od 5g. Mladenci se ne vide od polipljenih vinjeta i krunica na retrovizoru. Na Mijinoj sahrani glasnije od ostalih mole “Očenaš” uz ubacivanje švapskih riječi:
….dodji kenihrajh tvoje, budi launa tvoja…

2. ODRŽAVANJE

Usklađuju servis E klase, malom plombu na šestici i Ankici pramenove kod Sabine. Mala će još pokušat produžit putovnicu i ošišat se da je mirna do Petrova. Kod njih je sve duplo skuplje, kaže Ante da se i Ankica i E klasa izservisiraju dok u Njemačkoj zamjeni samo vodu za brisače. Svrate i na pijacu, nema kaže kod njih, za 100 ojra se obukli i presvlak uzeli. Ante dotegne i protezu malo.

3. SVETKOVINE

Ilindan, Große Gospa, blagoslov polja… za hrvatskog iseljenika 1500km u jednom pravcu je mala žrtva naspram janjetine pod šatorom za Ilindan. Pokaže Ankica i da kolo nije zaboravila a Ante naglasi da džaba svim švaPskim pivama pored Karle. Upoznaje svoju tohter sa svim momcima iz sela ne bi li je nekako rastavio od onog Sirijca iz Njemačke. Dolaze i na blagoslov polja iako jedino što u zemlji ima je pokojni pradid.

4. DOT’RO AUTO

Susjed Ivo mu rek’o zadnji put na groblju da i njemu idući put dotira istu E klasu. Ovaj nađe dva puta lošiju, ugradi se k’o Mamić u Modrićev transfer i dotra mu je sa kilometražom k’o u berlinskog taxiste. Još ga uvjeri da to u švaba odbrojava prema nazad.

5. IZGRADNJA, NAGRADNJA

U rodnom kraju uvijek nešto radi i nadograđuje oko kuće. Izgradio trokatnicu na dvije etaže. Obložio kamenom, okovo ogradom te na ulaz postavio dva gipsana lava. Selo se pita kolika im je u Njemačkoj kad se ovdje pogube u njoj. Gore žive u 17 rentanih kvadrata, u smjenama po dvoje budu u kući da nije gužva.

Tersovi