Home Društvo ​Ljetovanje u BiH: Jedni planiraju odmor na moru, drugi traže apartmane na...

​Ljetovanje u BiH: Jedni planiraju odmor na moru, drugi traže apartmane na planinama

SHARE

BiH je zahvatio novi toplinski udar, izdana su meteorološka upozorenja za opasnost od velikih vrućina. Mnogi građani zbog toga svoje odmore počinju i ranije nego što su planirali, piše Večernji list BiH. Dok većina rezervira ljetovanje i odlazak na more, ima i onih koji odmor koriste za odlazak na planine. Različite su i želje bh. građana kada je riječ o ljetnom odmoru, koji se žele odmarati na različitim destinacijama.

Raznovrsne ponude 

Tako će se i ove godine veliki dio “putnika” odmarati na hrvatskoj i crnogorskoj obali, dok će drugi dio bh. građana ljetne odmore provoditi na nekim od europskih i svjetskih turističkih destinacija. O najtraženijim destinacijama razgovarali smo s vlasnicima i djelatnicima nekoliko agencija, a svi su kazali kako svake godine imaju raznovrsniju i bogatiju ponudu, ali i veći broj destinacija nego ranije. A i zanimanje građana za putovanje tijekom godišnjih odmora iz godine u godinu sve je veće, bilo da je riječ o odlasku na more ili na planinu. Iz agencije Fortuna Trade kazali su kako se građani sve češće odlučuju za daleke destinacije kada je riječ o odlasku na more. – Najtraženije su Turska, Grčka i Albanija, kazali su iz te agencije i dodali kako je broj klijenata za navedene destinacije iz godine u godinu u porastu, što su nam potvrdili i ostali sugovornici iz agencija diljem BiH. I iz sarajevske agencije Sol Azur kazali su kako su hit destinacije za ovo ljeto Turska, Španjolska i Sicilija.

Rezervacije za zimu 

– Za Tursku imamo najveći broj prijavljenih. U pitanju su standardne ponude koje i ove, baš kao i svih prethodnih godina, prednjače u odnosu na druge ponude i destinacije. Kako prošle tako i ove godine, dvije hit destinacije koje bilježe porast po broju putnika su Španjolska i Sicilija, kazali su. A da, osim za daleka putovanja, raste i zanimanje za ljetovanje na planini, potvrdilo nam je nekoliko vlasnika hotela i vikendica na Blidinju, Vlašiću i Jahorini. Iz hotela Pahuljica na Vlašiću kazali su nam da su i tijekom ljeta uglavnom popunjeni kapaciteti hotela te da i sada imaju goste, kako kažu, sa svih strana svijeta. Vlasnik jedne od vlašićkih vikendica kazao nam je kako su vikendice sve popunjenije i traženije tijekom ljeta: – Stalno imamo goste, ljudi požele svjež zrak i naspavati se, a za to je najbolji dolazak na planinu. I vlasnik nekoliko vila s apartmanima na Jahorini kazao nam je kako tijekom ljeta često ima goste iz Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Turske, Rusije… Osim sve češćih dolazaka turista tijekom ljeta, nekoliko vlasnika vikendica i apartmana kazalo nam je kako su već počele rezervacije za zimovanja i Novu godinu, dok su drugi pak kazali da je još rano te će najviše rezervacija biti u kolovozu i rujnu.