Home Zanimljivosti Ovaj je posao na ‘zapadu’ sasvim uobičajen, a u Hrvatskoj ga radi...

Ovaj je posao na ‘zapadu’ sasvim uobičajen, a u Hrvatskoj ga radi samo ona

SHARE

Zamislite, vi ste u kabini svoje omiljene trgovine, a modna savjetnica za vas bira odjeću i donosi komade koje pretvara u neodoljive modne kombinacije. Odjednom se zaljubljujete u vlastiti odraz u ogledalu i suočavate s jednim problemom – kako kombinirati način plaćanja i sve to što vas lijepo odijeva ubaciti u svoj ormar.
Upravo ovaj scenarij svakodnevica je jedine domaće modne savjetnice Alme Premerl Zoko koja istinski uživa radeći svoj posao i to godinama, koliko traje njezina ‘misija’ odijevanja brojnih žena u kombinacije koje će ih učiniti lijepim i ženstvenim. Njezina je formula jednostavna, tijela se dijele po svojoj građi, svako je tijelo izazov za sebe, za sve postoji neko pravilo, a osnovno je zavoljeti se od glave do pete. Modni su trendovi prilagođeni nama i za svakoga od nas postoji komad koji nas lijepo odijeva. Samo ga treba znati prepoznati…

S Almom smo razgovarali između dva modna savjetovanja, kako bismo doznali nešto više o njenom poslu. Moda je, kako kaže Alma, igra, a pravila za tu igru postoje!

Što točno znači modno savjetovanje, usluga koja je uvelike popularna u svijetu?

Modno savjetovanje je, rekla bih, jedinstvena usluga koja omogućava baš svakom čovjeku da vidi kako najbolje izgleda u vlastitom tijelu! Tijelo u kojem živimo je ono što smo dobili od svojih roditelja, a način kako ćemo to tijelo najbolje prezentirati je umijeće koje se uči. U odnosu na stilistu, modni savjetnik bira najbolje za svako tijelo, bio odjevni predmet must have ili klasično rješenje uz koje se lako kombinira ultimativni modni trend. Kao modna savjetnica uvijek počinjem na isti način! U kabini razgovaram s klijenticom o tijelu kojeg vidimo. Odredim građu tijela i komentiramo dobre strane građe i ono što treba sakriti. Nakon toga ja krećem u potragu za odjećom i modnim detaljima radeći na modnom stilu svake osobe.

Jesu li žene samokritične?

I previše! Kad počnemo modno savjetovanje uvijek kažem klijentici da opiše svoje tijelo. Ja vidim lijepu i vitku ženu, a ona opisuje neku bucku s naglašenim trbuhom, ružnim nogama, širokim ramenima… Moje je iskustvo da i savršene žene nikad nisu zadovoljne svojim tijelom ističući detalje na svojoj građi tijela kao nešto s čime je nemoguće živjeti ( ogroman trbuh kojeg nema, vrećice na koljenima koja su savršena, debljina listova koji su proporcionalni…). U kratkoj analizi tijela žene popuštaju i prepuštaju se upravo za njih odabranim komadima.

Kako Hrvatice reagiraju na vašu uslugu modnog savjetovanja?

Najčešće moja modna savjetovanja završavaju riječima ‘gdje ste do sada bili’, ‘kako sam ja griješila’, ‘ne mogu vjerovati da tako dobro izgledam’, ‘ovo je nešto što nikad ne bih probala, a stoji mi kao saliveno’… Odlaze sa savjetovanja sretne i zadovoljne, pune samopouzdanja i najčešće me preporučuju svojim prijateljicama. I poklanjaju me onima za koje misle da bi trebale dobiti ‘modnu injekciju’ i koristan savjet!

Tajice su OUT, vrijeme je za lepršave haljine. Pogledajte streetstyle sa šibenskih ulica

Kako reagiraju muškarci? Pristaju li i oni na modno savjetovanje?

O da! Neki dobrovoljno, a neki i prisilno… ha ha! Šalu na stranu, puno je modnih klijentica dovelo na modno savjetovanje i svoje supruge želeći im pokazati kako mogu izgledati. Zamijenila sam im tako odjeću u kojoj su izgledali (pre)staro, punije, nezgrapnije. I u muškom odijevanju postoje pravila kojih se treba pridržavati i kad se svaki muškarac suoči s greškama koje konstantno radi i dopusti promjenu krojeva koji su u skladu s tijelom. Moram priznati da je dosta muškaraca otkrilo ovu uslugu i sami pa barem dva puta godišnje i u posebnim prigodama uz moju pomoć biraju odjevne kombinacije.

Kako do vas doći?

Na modnom portalu www.modniALMAnah.com nalaze se sve informacije. Dovoljno je samo ispuniti obrazac i poslati, a odgovor o slobodnom terminu dolazi u roku 24 sata! Usluga modnog savjetovanja traje 90 minuta, a cijena je 300 kuna (plus pdv).