Home Zanimljivosti Evo što napraviti stanete li na ježinca, opečete se na meduzu..

Evo što napraviti stanete li na ježinca, opečete se na meduzu..

SHARE

Teško je biti pripremljen za opekotine od meduze, vlasulje ili uboda na ježinca, ali brzim tretmanom rane će brže zacijeliti. Tu su pravila što se smije raditi, a što ne

Da vas ne snađu nezgode od kojih ćete se danima liječiti, imajte na pameti da more i morske dubine kao i plićaci skrivaju opasnosti. Opeče li vas meduza u moru, odmah izađite na obalu, a ranu isperite morskom vodom kako biste odstranili lovke. Nemojte koristiti običnu slatku vodu jer će se lovke u tom slučaju uhvatiti za kožu. Ostale žarne čahure deaktivirat ćete polijete li opeklinu octom ili stavljate li octene obloge kako ne bi izazvale infekciju.

Umjesto octa poslužit će i limunov sok, a u krajnjem slučaju i urin. Ako vas u moru opeče vlasulja, najbrže ćete si pomoći ako vruć oblutak s plaže čvrsto stisnete preko opekline. Ako je opeklina veća te se pojave simptomi nesvjestice ili vam se povraća, hitno potražite liječničku pomoć. Liječnik će vam propisati antihistaminike i kortikosteroidne kreme, piše portal 24sata.

– Kad je riječ o neugodnim susretima s tim morskim životinjama, najčešće pogreške su polijevanje mjesta opekline slatkom vodom. Ona škodi jer aktivira otpuštanje otrova u organizam – objašnjava dr. sc. Ivana Nola iz Poliklinike Nola.

Ispiranje slatkom vodom, među ostalim, pojačava osjet boli. U Jadranu je samo nekoliko otrovnih žarnjaka i meduza koje izgledaju poput želatine. Najopasniji su im žarnici ili krakovi u kojima je otrovni sadržaj koji u dodiru s kožom izaziva bol poput dodira vrelog metala. Nakon toga dolazi do alergijske reakcije, no ta opeklina najčešće nije opasna. Ipak, ako je površinom veća od raširena dlana te se pojave veći mjehuri, trebali biste se javiti liječniku.

Reakcija na koži može biti vrlo burna – od crvenila, osipa, otekline i mjehura koji traje i nekoliko dana. Posebno valja paziti da se ne probuši i tako ne izazove infekcija. Nakon što se mjehur povuče, na koži će ostati krasta, dok će ispod koža promijeniti boju, a ožiljak će ostati vidljiv godinama. Nakon uboda se ne krećite previše, da se otrov ne bi proširio i nipošto ne trljajte to mjesto da koža ne upije još više otrova.

Vlasulje ćete prepoznati po smećkastim ili crvenkastim žarnicima, a dodir s njezinim krakovima izaziva oštru bol nakon koje se javljaju osip i crvenilo, a ponekad i mjehurići, a sve će potrajati desetak sati. Stanete li na ježinca morat ćete izvaditi bodlje što prije kako se mjesto uboda ne bi zagnojilo. Najprije alkoholom dezinficirajte iglu ili pincetu kojom ćete ih vaditi. Vjerojatno će manji dijelovi zaostati u koži i nakon više mjeseci sami će “izaći”.

Ako imate mnogo uboda ili su bodlje duboko da ih ne možete dohvatiti, potražite liječničku pomoć. Nikako ih ne ostavljajte u tkivu. Među najneugodnijim i najbolnijim ubodima je onaj ribe pauka. To je naša najotrovnija riba koja živi u pjeskovitom dnu, ali obično bježi od ljudi. Ima otrovne bodlje, a na mjestu uboda javlja se oteklina s mjehurićima.

– U slučaju da nagazite na nju odmah uronite nogu u što vreliju vodu, višu od 50°C jer otrov uništava visoka temperatura. No nakon toga valja se što prije javiti liječniku – upozorava dr. Ivana Nola.

Koliko god bilo bolno, ne trljajte opečeno mjesto

Nakon dodira s meduzom pokušajte ostati što mirniji jer se nepotrebnim kretanjem dodatno utrljava žarni otrov u tijelo. Osim toga, nemojte trljati kožu jer tako izazivate daljnje pucanje žarnih stanica. Ne uklanjajte ih rukama.

Mjehur od opekline nikako nemojte bušiti

Na mjestu kontakta s meduzom pojavit će se crvenilo, a zatim i poveći plik. Isperite obilno to mjesto morskom vodom, pa kapnite malo limuna i octa. Ne dirajte mjehur koji će se napraviti na koži i nikako ga ne bušite.

Pazite kako ćete čistiti jegulje i murine

U skupinu opasnih riba ubrajaju se i jegulja, murina, ugor te paklara, ali samo ako se jedu sirove. Treba ih dobro termički obraditi jer njihova krv u ljudskoj djeluje otrovno, a osobito je opasna za sluznicu oka. Stoga treba biti vrlo oprezan pri njihovu čišćenju pa ih je bolje izbjegavati spremati.

Ubodete li se na škarpinu, uronite ruku u vruću vodu

Škarpina živi u većim morskim dubinama te ne napada kupače i ronioce. Opasna je jedino ako joj čistite peraje i škržne poklopce povezane s otrovnim žlijezdama. Prva pomoć pri ubodu je ista kao i kod morskog pauka – vruća voda.

Reagirajte na bodlje dok je koža vlažna i mekana

Bolova će vas riješiti ako ježeve bodlje koje su vam ostale u stopalu izvadite što prije, dok je koža još vlažna i mekana, da se hodanjem ne bi utisnule duboko i upalile. Ubod je bolan onoliko koliko ste snažno stali na ježa.