Home Društvo Fotogalerija sa sinošnjeg zavjetovanja novaka na Humcu

Fotogalerija sa sinošnjeg zavjetovanja novaka na Humcu

SHARE

Na XIV. nedjelju kroz godinu, jučer 9. srpnja jedanaestorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije položili su svoje prve redovničke zavjete. Obred zavjetovanja bio je pod svetom misom koju je predslavio mnogopoštovani otac provincijal fra Miljenko Šteko u novoj crkvi sv. Ante na Humcu. Na početku novozavjetovanike, njihove obitelji i prisutni puk pozdravio je gvardijan samostana na Humcu fra Dario Dodig. Uz provincijala i humačkog gvardijana u koncelebraciji su bili odgojitelj – meštar novaka fra stanko Mabić, pomoćni odgojitelj novaka fra Stipan Klarić i drugi svećenici.

U svojoj se propovijedi provincijal fra Miljenko osvrnuo na misna čitanja te potaknuo novozavjetovanike na ustrajno i hrabro kročenje Kristovim stopama. Uslijedio je obred zavjetovanja kada su novaci položivši svoje ruke u ruke Provincijalove obećali da će kroz godinu dana živjeti u poslušnosti, čistoći i bez vlasništva te nakon toga primili Pravilo Reda manje braće.

Nakon provedene godine na Humcu u novicijatu, gdje su su imali priliku upoznati se s načinom franjevačkog života, svoje prve redovničke zavjete dali su:

Fra Fran Ćorić iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Humac,
Fra Slaven Tomić iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Humac,
Fra Slavko Anđelić iz župe Sv. Kate – Grude,
Fra Robert Radić iz župe Sv. Mihovila Arkanđela – Drinovci,
Fra Ivan Crnogorac iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje,
Fra Marko Galić iz župe Uznesenja BDM – Široki Brijeg,
Fra Ivan Malić iz župe Navještenja BDM – Velika Gorica,
Fra Marin Mikulić iz župe Sv. Petra i Pavla – Kočerin,
Fra Đuro Ravenšćak iz župe Sv. Martina – Dugo Selo,
Fra Ivan Tomić iz župe Sv. Mateja – Mostar,
Fra Mate Zlomislić iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje.

Liturgijsko pjevanje animirali su članovi humačkog velikog zbora po ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Nakon mise uslijedio je domjenak za novozavjetovanike, njihove obitelji i goste te zajedničko druženje u samostanskoj blagovaonici.

Nakon završetka novicijata i polaganja prvih privremenih redovničkih zavjeta, novaci u rujnu odlaze za Zagreb, gdje će biti u franjevačkom samostanu hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu,  Avenija Gojka Šuška 2 – Dubrava, gdje će svoj poziv nastaviti živjeti uz studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.