Home Gospodarstvo Kupiti pelet ili otići na more? Veliki igrači otkupljuju pelet po niskim...

Kupiti pelet ili otići na more? Veliki igrači otkupljuju pelet po niskim cijenama, kako bi sljedeće zime ostvarili ekstra profit

SHARE

Na tržištu peleta u BiH, energenta koji sve više dobiva važnost vlada prava tržišna utakmica, piše Akta.ba.

Kaže kako veliki bh. igrači, koji imaju novac i skladišta, vrše otkup ovog energenta po niskim cijenama, te isti skladište i čuvaju do sezone, kada počinje tržišna utakmica.

Dolazi do nestašice energenta na tržištu, jer su sve kupili, tako da su slobodni formirati nove cijene, a koje su prošle godine dostizale i do 390 KM po toni.

U jednoj sarajevskoj tvrtki, u kojoj su željeli ostati anonimni rekli su nam da su se prestali ove godine baviti proizvodnjom peleta. Jednostavno kažu ne isplati se, jer ukoliko želite brže doći do novca morate prodavati po nižim cijenama, a kako bi skladištili pelet morate imati veći prostor. Tako da tu nema računice.

Vlasnik tvrtke iz Mokrog kaže kako se oni fokusiraju na druge poslove, te pelet, iako uspijevaju zadovoljiti potrebe tržišta je ove godine u drugom planu.

Priča kako se s peletom nikad ne zna, jer sve ovisi od godine, tako navodi da nikad ne znate da li ćete biti na gubitku ili dobitku.

“Prošle godine smo prodali jedan stroj za proizvodnju peleta i smanjili proizvodnju, pomalo se održavamo, odnosno iskorištavamo naš otpad za proizvodnju peleta”, kaže, dodajući kako se kod njih za jednu tonu peleta treba izdvojiti 260 KM.

Direktor tvrtke iz Doboja koja važi za jednog od najvećih distributera, kaže kako su odnos ponude i potražnje, ali i kvaliteta, najvažniji parametri koji utječu na cijenu svakog proizvoda, pa i peleta.

“Tržište je to koje regulira visinu cijena. Te, stoga, ne bih prejudicirao u ovom trenutku iznose. Mogu kazati da imamo dovoljne količine svih vrsta peleta najboljeg kvaliteta, te da smo spremni za sezonu grijanja koja je pred nama, odnosno da smo u mogućnosti i tako odgovoriti zahtjevima tržišta”, istaknuo je.

Sudeći prema svemu navedenom trenutno problema nema, peleta ima na sve strane i cijena mu se ovisno od kvalitete kreće od 250 do 300 KM, a hoće li će ostati ista i u vrijeme sezone sasvim je jasno, neće ukoliko budemo imali velike minuse koji diktiraju i veću potrošnju.

Jedan od sugovornika portala Akta.ba kaže da je sasvim jasno ko će loviti u mutnom kada minusi navale.