Home Društvo Pripreme za doček tijela sv. Leopolda u njegovom rodnom kraju

Pripreme za doček tijela sv. Leopolda u njegovom rodnom kraju

SHARE

Prve pripreme krenule su nakon što je mons. Janjić lani u Zagrebu izrazio želju da tijelo sveca dođe i rodni kraj.

U Herceg Novom započela je priprava za dolazak tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića u njegov rodni kraj.

– S obzirom da u Herceg Novom živi mala katolička zajednica, a u čitavoj Crnoj Gori danas nema više od 3 do 4 posto katolika, nama bi značilo kada bi naša braća u vjeri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine došla i svojom prisutnošću uveličala i dala tako duhovnu i moralnu potporu ovdašnjoj maloj katoličkoj zajednici prigodom dolaska svetoga tijela Leopolda Bogdana Mandića u njegov rodni Herceg Novi – izjavio je to u razgovoru za Hrvatski katolički radio don Robert Tonsati, predsjednik Organizacijskog odbora Kotorske biskupije za dolazak tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića u rodni Herceg Novi 15. i 16. rujna ove godine.

Uz taj crkveni odbor, općina Herceg Novi formirat će svoj Organizacijski odbor, a dogovoreno je na ovotjednom sastanku u gradu na kojem je sudjelovao i kotorski biskup Ilija Janjić. Grad kaže da su spremni dati maksimalan doprinos u organizaciji programa. Sve službe bit će na raspolaganju, objavili su crnogorski mediji, a za HKR don Robert Tonsati još podsjeća kako će time biti ostvarena i svečeva posljednja želja o povratku u rodni kraj.

Biskupija je prve pripreme počela odmah nakon što je mons. Janjić prošle godine u Zagrebu izrazio svoju želju da svečevo tijelo pohodi i rodni Herceg Novi nakon što je od 13. do 18. travnja pohodio glavni grad Hrvatske.

– Priprema je trajala, tražila su se dopuštenja od nadležnih crkvenih vlasti, kapucina u Padovi, tamošnjeg biskupa i Kongregacije za kauze svetaca. Kada je Kongregacija dala dopuštenje, možemo reći da je službeni dio priprema završen, i sada se treba organizirati doček tijela na lokalnoj razini. To podrazumijeva sve što mi kao domaćini u našoj biskupiji možemo pripremiti. Pripreme uključuju od liturgijskog prostora, organizacije događanja, samog dočeka izloženog svečevog tijela, do prihvata hodočasnika, a o čemu su i razgovarali s gradskim vlastima – rekao je HKR-ov sugovornik.

Ujedno je izrazio svoje veliko zadovoljstvo, jer grad Herceg Novi i Uprava grada prepoznaju taj događaj kao nešto doista veliko; od povjesnog značenja, duhovnog značenja, ali i kulturnog. I izrazili su svoju potpunu suradnju i želju da pomognu u organizacijskim aspektima dočeka.

– Želja kotorskog biskupa je da što više hodočasnika dođe iskazati štovanje sv. Leopoldu, osobito ovdje gdje je rođen – zaključio je na kraju razgovora don Robert.

Podsjetimo, sv. Leopold Bogdan Mandić rođen je u Herceg Novom 12. svibnja 1866. godine. Nakon ulaska u Kapucinski samostan u Udinama 1882. godine više se nikada nije vratio kući. Iako je tijekom redovničkog i svećeničkog života imao brojne premještaje, posebno je svojim služenjem u Sakramentu pomirenja obilježio Padovu u kojoj je umro 30. srpnja 1942. godine. Sačuvane su njegove riječi iz kojih se vidi čežnja za rodnim krajem: ‘Ja sam rođen usred naroda koji ne misli ovako kako mi mislimo, ali ja živim za nj. Molite Blaženu Gospodaricu da mi isprosi milost, da pošto završim svoje poslanje u Padovi, mogu ponijeti svoje bijedne kosti do svog roda za dobro njihovih duša! Žele me imati ovdje, ali se osjećam kao ptica u krletki; moje srce je onkraj mora.’

Sredinom rujna ove godine želja će mu se nakratko i ispuniti.