Home Politika ZHŽ: Sve su jači pritiscni na vladu da odobri uzgoj ljekovitog ulja...

ZHŽ: Sve su jači pritiscni na vladu da odobri uzgoj ljekovitog ulja od indijske konoplje

SHARE

Uzgoj  ulja od indijske konoplje koje se koristi u medicinske svrhe u svijetu se pokazao kao iznimno unosan posao. Otkup je legalan, tržište je legalno.

Nakon što je posao sa smiljem, donio kakvu takvu dobit, naročito onima koji su u taj posao krenuli još prije pet godina, u Hercegovini je ojačala svijest o pogodnostima biznisa sa eteričnim uljima.

Hercegovina danas ima preko 20 destilerija za proizvodnju svih vrsta ulja. Osim smilja ljudi se prebacuju na uzgoj i drugih kultura, poput matičnjaka ili lavande. Litra ulja od marihuane najnormalnije se prodaje farmaceutskim tvrtkama. Uglavnom stranim. Otkup nije nikakav problem. No ta litra vrijedi i četiri puta više nego litra ulja od smilja. Uzgoj za sada nije dozvoljen jer je problem u mogućoj zloporabi takvih plantaža, kako dio sirove mase ne bi završio na crnom tržištu.

Kako se u svijetu organiziraju plantaže medicinske marihuane?

U okolici Zagreba nedavno je otvorena prva, državno nadzirana plantaža medicinske marihuane. U pravilu zakonodavac, nakon odobravanja otvaranja plantaže, odobrava područje, zemlju za koncesiju, i uzgoj. Uzgajivač marihuane dakle može uzgajati konoplju samo na zemlji koju unaprijed vlast.

Područje se stavlja pod policijski 24h nadzor, što poskupljuje proizvodnju, no uzgoj je i dalje visoko profitabilan. Svatko tko ulazi i izlazi s plantaže svaki puta biva pomno pregledan. Konoplja se pod policijskim nadzorom odvozi u destileriju, dobiveno ulje se flašira i numerira. Svaki trgovac, odgovara za svaki decilitar vlastitog ulja. Uskladišteno ulje također , do prodaje, nalazi se pod policijskim nadzorom.Ne stoji dakle kod proizvođača.

Svijet je zadnjih godina doslovce poludio za uljem od konoplje. Navode ga ljekovitog čak i u liječenju raka.

Ako je litra ulja od konoplje oko 4.5 tisuće Eura, i ako znamo da ZHŽ jest rijetko pogodno tlo za uzgoj istog, ako imamo vlastite, zakone, vladu i policiju, i ako želimo društvo prosperirati, postavlja se pitanje, što nas spriječava?

Osim možda vlastite nedoraslosti vremenu. Jer pitanje je dana, kada će ove plantaže biti otvorene širom svijeta. A onda će padati i cijena. I posao će biti manje ekonomski privlačan.