Home Život Mila Čolak: Brak i(li) fakultet?

Mila Čolak: Brak i(li) fakultet?

SHARE

Brak je zajednica dvoje ljudi, obično između jedne žene i jednog muškarca. Fakultet je visokoškolska ustanova za izučavanje različitih područja znanosti. Na prvi spomen nespojivo, zar ne? Ali mnogi su ih spojili, i to istovremeno.

Brak ima puno podjela počevši od broja partnera, pripadnosti društvenoj skupini, načinu sklapanja braka (duhovna ili svjetovna vlast) i slično. Fakultet ima dvije podjele: državni ili privatni fakultet, s tim da privatni fakultet pripada najnovijem dobu. Sama ova podjela govori o kompleksnosti braka i fakulteta posebno.

Za oboje je potreban vlastoručni potpis. No zanimljivo je da je za brak nužan potpis na samom početku; upoznaš partnera i s njim pristaješ na sve iako ne znaš što te čeka, a već se slikaš s vjenčanim listom na kojem su imena supružnika napisana nekim lijepim fontom. Možda bi bilo drsko i suvislo reći da se odričeš jednog dijela sebe i nadomjestiš ga nekim drugim, ali kakav zaključak ostane nakon što shvatiš da u braku sve, apsolutno sve radiš s nekim drugim? Da tvoj novčanik otvara još netko osim tebe, da ne odlučuješ samo ti što ćeš kuhati i jesti taj dan i da ne odlučuješ samo ti hoćeš li otići zadrijemati nego i tetke i stričevi tvog partnera koji možda navrate kod vas? Što ostane nakon što ti svom djetetu želiš nadjenuti ime Lana ili Ema, a tvoj partner Izabela ili Vinka? Što ostane nakon što ti netko ljeti ugrije krevet koji je ionako vreo? S druge strane, zvučim kao netko tko nije (dovoljno) zaljubljen, zar ne? Možda nisam, ali nisam zaboravila ni drugu stranu… Nisam zaboravila da brak nosi zajedničke odluke, zajedničko stvaranje, da brak nosi servirano jelo od strane partnera i ugrijan krevet zimi.

Za razliku od braka, fakultet potpisuješ tek pri kraju. Potpisuješ kad preuzimaš diplomu, kad si već s indeksom prešao brda i doline, kada si se zbog njega smijao i plakao, zbog te male knjižice s debelim, crnim koricama koja izgleda kao klasični formular. Potpisuješ nakon što svladaš profesora koji te možda uzeo ‘na zub’ i kad pobijediš sebe pa budeš pristojan s tetama na referadi. Potpisuješ nakon što proživiš najbezbrižniji dio svog života, bio on samofinancirajući ili ne. Potpisuješ nakon što ti srijeda bude glavni dan u tjednu i nju čekaš, a ne petak i vikend kao ‘odrasli’ i zaposleni svijet, nakon što jedeš što želiš, probudiš se kada želiš, izlaziš van kada želiš i učiš kada sam sebi nađeš odgovarajuće vrijeme, nakon što upoznaš gomilu različitih ljudi.

Što se događa kada se kombiniraju brak i fakultet? Je li to brak i fakultet ili brak ili fakultet? Ne želim ni zamisliti što se događa kada cijeli dan slušaš gostujućeg profesora koji nije dao potpise na današnjem predavanju pa odeš kući praviti domaću kašicu od mrkve za dijete i omiljeni kolač za muža, a navečer tvoje malo kumče ima rođendan. Sjetio si se rođendana na predavanju i nisi mogao poslati poruku jer slušaš profesora. Doista ne želim… Shvaćam različitost ljudi, njihovih prioriteta i uživam u tuđoj sreći. Presretna sam znajući da netko uživa u svemu navedenom i činjenica je da nije svima isto, netko ima lakše i pogodnije uvjete za život u braku. Istovremeno, smatram da svako životno razdoblje ima svoje vrijeme, razlog zašto se to događa baš u to vrijeme i da čovjek treba proći kroz sve.

Dakako, postoje i ‘žene, majke, kraljice’, žene s vrhunskom organizacijom i sposobnostima koje uz sve to funkcioniraju bolje nego mi, ‘samo studenti’. Izuzetno ih poštujem. A postoje i one uspješne koje iza sebe imaju svoju majku, svoju ženu, majku, kraljicu.

Ne postoji dobar ni loš brak, dobar ni loš fakultet, dobar ni loš život. To su individualni pojmovi koje čovjek sebi prilagođava i doživljava ih na svoj način. Postoji samo jedna loša i najgora verzija i braka i fakulteta: iz ekonomskih razloga. Ne postoji lošiji brak od onoga koji je nastao iz ekonomskih interesa niti gori posao od onoga kojeg obavljaš samo zbog novca. Svako jutro se budiš sa svojim partnerom i svako jutro ideš na posao. S posla se vraćaš partneru. Ne možeš pobjeći.

Oslobodi me, Bože lošeg izbora… Lošeg izbora braka, lošeg izbora fakulteta.

Mila Čolak treci.ba