Home Politika Pupovac smatra da dolazak Plenkovića na čelo Vlade otvara mogućnost da Hrvatska...

Pupovac smatra da dolazak Plenkovića na čelo Vlade otvara mogućnost da Hrvatska u budućnosti ima premijera koji je gay i Srbin?

SHARE

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Milorad Pupovac odgovorio je na pitanje je li moguće da “osoba sličnog osobnog opredjeljenja i nacionalnog backgrounda [kao Ana Brnabić u Srbiji] u Hrvatskoj preuzme premijersku dužnost? Može li netko tko je gay i Srbin biti predsjednik hrvatske Vlade?”

“Pa u okolnostima koje mi imamo u proteklih nekoliko godina, nisam siguran da je to realna mogućnost, ali to ne znači da se u nekoj perspektivi ili budućnosti, s politikom koju se pokušava izgraditi od dolaska Andreja Plenkovića na čelo Vlade, stvari ne bi mogle promijeniti. U krajnjoj liniji, imamo izabranog potpredsjednika Sabora iz reda nacionalnih manjina, zastupnika talijanske manjine, dr. Furija Radina. Prema tome, i mi radimo neke korake koji nisu tako veliki i možda nisu toliko zabilježeni ili vidljivi kao što je to u slučaju predsjednice vlade Srbije Brnabić, ali se u nešto manjoj mjeri ipak poduzimaju. Ali, takav korak koji bi obuhvatio obje komponente njezina identiteta, kao što je to učinjeno u slučaju Srbije, ne čini mi se realnim na nacionalnom nivou u Hrvatskoj danas. Ali ne kažem da je nemoguć”, odgovorio je Pupovac.

Ana Brnabić deklarira se kao Srpkinja, a Pupovac je u ovom slučaju želi predstaviti kao Hrvaticu, te bi, uz to, dao prednost nečijem životnom stilu ispred kvalifikacija za obavljanje posla.

Nastavak trgovine: Furio Radin potpredsjednik Sabora

Način na koji je Furio Radin, predstavnik ‘manjinaca’, postao potpredsjednikom Hrvatskog sabora, je politička trgovina kakva je nepoznata u zemljama Eurpske unije. Nastavak je to trgovine koja traje od početka svibnja kada je Radin izjavio kako uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića o manjinama u Hrvatskoj.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima 2016. u XII. izbornoj jedinici za talijansku nacionalnu manjinu osvojio je cijelih 1.676 glasova.

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija