Home Život Užas na ginekologiji: “Napravili su mi kiretažu na živo i loše!”

Užas na ginekologiji: “Napravili su mi kiretažu na živo i loše!”

SHARE

Stravično me boljelo, nisam mogla biti mirna. Bol pri porođaju je spram boli koju sam proživjela nula, ispričala nam je Marija Dadić (24), koja tvrdi da je prošli tjedan u Petrovoj bolnici prošla kiretažu na živo.

U devetom tjednu trudnoće naglo je prokrvarila i otišla na Hitnu. Tamo ju je, kako navodi, primila specijalizantica. Marija je bila svjesna da je spontano pobacila te da mora proći kiretažu. Njen se plod nije razvijao i nije mu kucalo srce.

– Specijalizantica mi je rekla kako to nije prava kiretaža jer je dio ploda već otišao. S obzirom na to da sam čula kako je zahvat iznimno bolan, znimalo me što ću dobiti protiv bolova. Rekla je da ću dobiti tablete Ketonal i Normabel, a pravdala se činjenicom da na hitnom prijamu ne daju anesteziju. S obzirom na to da nisam znala koliko to uistinu boli, a morala sam to obaviti, naposlijetku sam pristala – ispričala je Marija.

Kiretaža na živo trajala je desetak minuta. Nakon toga Marija je dva sata odležala u bolnici. Liječnici su joj napravili ultrazvuk i pustili je kući.

Nastavila je krvariti i morala na novu kiretažu

No Marija je nastavila krvariti. Mislila je da je to normalno. U subotu ujutro obilno je prokrvarila i nanovo otišla u Petrovu. Napravili su joj ultrazvuk i zaključili da je potrebna nova kiretaža jer sve nije bilo počišćeno.


Foto:
Robert Anic/PIXSELL

– Rekla sam da ću radije umrijeti nego ponovno prolaziti kiretažu na živo. No doktorica mi je objasnila da postoji opcija da me zaprime na odjel i pod općom anestezijom ponovno naprave kiretažu. Da sam to znala odmah u srijedu, nikad ne bih pristala na zahvat bez anestezije. Prvi put mi to nitko nije rekao, nisu mi dali nikakav izbor – rekla je Marija.

U ambulanti je bila sama. Muž i svekrva čekali su je ispred. Sad Marija, inače majka jednogodišnjeg dječaka, mora napraviti pretrage koje će utvrditi kako je do pobačaja uopće došlo. Što prije želi zaboraviti proživljeno, ali odlučna je da se takve situacije više ne smiju nikome ponoviti.

Bolnica: Istražujemo istinitosti navoda

O spornom slučaju pokušali smo dobiti komentar iz Petrove bolnice i Ministarstva zdravstva. U bolnici su nam rekli da još istražuju istinitosti navoda, a očitovanje od ministarstva, unatoč brojnim upitima, još nismo uspjeli dobiti.

Udruga Roda: Kiretaža bez anestezije je nehumana

Iz udruge Roda rekli su nam kako im se žene često javljaju sa sličnim situacijama.

Kako navode, anestezija se u hrvatskim bolnicama zna uskratiti pri kiretaži ili šivanju maternice.

– Smjernice međunarodne federacije za ginekologiju i opstretriciju propisuju da žena ima pravo na anesteziju prije i tijekom zahvata, pa čak i nakon ako to zatraži. Kiretaža bez anestezije je nehumana – rekli su u Rodi.