Home Zanimljivosti Bunica vraća stari sjaj: Mostarke i Mostarci traže spas od paklenih vrućina

Bunica vraća stari sjaj: Mostarke i Mostarci traže spas od paklenih vrućina

SHARE

Nekadašnji biser Hercegovine i omiljeno izletište mnogih Mostaraca, sportsko rekreacioni centar “Bunica” polagano vraća stari sjaj.

Nakon što je lani jednim dijelom saniran bazen, ove godine je iz gradskog budžeta izdvojen novac za konkretnije uređenje, pa je tako očišćen i saniran put na ulaznom dijelu u Centar, očišćena plaža i produbljeno korito bazena. Postavljene su i klupice za odmor, zatim improvizirana skakaonica, a na mjestu nekadašnjeg mosta sada su betonski blokovi. Proširila se i ponuda ugostiteljskih bašta s raznovrsnom ponudom za jelo i piće smještenih u dubokoj hladovini.

Paklene vrućine u najvećem hercegovačkom gradu natjerale su Mostarce da spas pronađu na kupalištu, tako su danas plaže u ovoj prirodnoj oazi, kako smo se i sami uvjerili, bile prepune kupača koji su se željeli rashladiti, ali i “uhvatiti boje”.

Jedan od njih je bio i Mostarac Zoran Dž. koji nam je kazao kako je ove godine prvi put nakon dugo vremena na Bunici, no da je ranijih godina ovo bilo njegovo omiljeno kupalište.

-Voda je divna, baš kakva treba biti da se čovjek rashladi. Lijepo je, fino je uređeno, ali bi moglo biti još bolje, jer ovo mjesto to zaslužuje, da bude najljepše u blizini Mostara i okolici, kao što je nekada bilo – kazao je Zoran.

U društvu s kolegicama sreli smo Elviru S. koja nam je kratko prokmentarisala kako nema potrebu ići na more, pored ovakve ljepote.

-Na graničnim prijelazima se čeka satima, a ovdje si za 15 minuta iz centra grada, te za malo novca priuštiš sebi istinski ljetni ugođaj – ističe Elvira.

Šetajući dalje nailazimo na Dragana Hadrovića koji za naš portal govori da često spas od hercegovačke žege pronalazi na Bunici.

-Zadovoljan sam uslovima, brana je lijepo napravljena, higijena je na pristojnom nivou, nije kako pamtim od perioda prije ratnih dešavanja, ali mogu reći da je pristojno. Voda je od vira jodirana, ljekovita za kožu. U popodnevnim satima ovdje bude poprilična gužva, da se nema gdje peškir staviti – ističe Dragan.

Ovaj Mostarac jedino zamjera što nema sportskih sadržaja, jer je ranije Bunica bila poznata po sportskim terenima.

– Bilo bi lijepo kada bi opet kao nekada imali teren za odbojku, tenis i fudbal. Tada bi ovaj ugođaj bio upotpunjen – veli Dragan.

Ukoliko i iduće godine grad Mostar izdvoji sredstva za ovu namjenu, Bunica bi mogla u potpunosti vratiti epitet koji je ranije krasio.

Izvor: Faktor