Home Život Dječak (3) slomio bedrenu kost na trampolinu – to nije igračka

Dječak (3) slomio bedrenu kost na trampolinu – to nije igračka

SHARE

Mama Kate Ellen podijelila je na Facebooku sliku svog trogodišnjeg sina Coltona u teškim bolovima i s obje noge u gipsu zbog ozljede na trampolinu.

Kada su ga odvezli na hitnu pomoć, ortopedski kirurg im je rekao da djeca mlađa od šest godina ne bi ni smjela ići na trampolin.

Trampolin je inače svake godine ili na prvom ili na visokom mjestu najopasnijih dječjih igračaka. Povezan je s lomovima, oštećenjima kralježnice i vratnog dijela, teškim padovima i paralizom, a djeci do šeste godine bi trebao biti zabranjen.

Pedijatri u svojim brošurama uvijek upozoravaju da se mala djeca ne igraju na njima jer njihove još uvijek krhke kosti ne mogu podnijeti pritisak uzastopnog skakanja.Sigurnosne mreže i nadležnost odraslih nisu spriječile brojne ozljede vezane uz ovu “igračku” i ne pružaju sigurnost.

U najnovijem izvješću o štetnim igračkama, stručnjaci upozoravaju da trampolin nije igračka i da se ne bi smio koristiti doma. Trampolini su uzrok oko 100.000 ozljeda svake godine u SAD-u, a od 2000. do 2009. povezani su s 22 smrtna slučaja. Većina ozljeda dogodi se u privatnim dvorištima, a svaka 200-a ozljeda rezultira trajnim neurološkim oštećenjem.

foto: Screenshot/Facebook

Evo kako se maleni Colton točno ozlijedio, prenosimo post njegove majke u cijelosti:

“Koliko god da nam je teško ponovno proživljavati posljednjih 12 dana, osjećamo se primoranima osvijestiti i druge roditelje na opasnost od unutrašnjih trampolinskih parkova. Colton je pao i slomio bedrenu kost, najjaču kost u tijelu dok je bezbrižno skakao pored svog tate i mene.

Poslije smo saznali, prema Američkoj akademiji pedijatara i Američkoj akademiji ortopedskih kirurga da “djeca ispod šest godina ne bi trebala nikad skakati na trampolinu”. To je zbog toga što njihove krhke kosti ne mogu podnijeti ponavljajući pritisak od skakanja. Mi nismo imali pojma i bili smo šokirani kad smo to saznali od našeg kirurga-ortopeda tijekom Coltonova boravka u bolnici. 

Naš život se preokrenuo od Coltonove nesreće i svaki dan je borba za njegovu dobrobit dok se prilagođava na život u gipsu na obje noge na sljedećih šest tjedana. 

Dijelimo našu priču s vama da osvijestimo kako su ovi parkovi oglašavani specifično za “toddlere”, a oni u principu ne bi ni smjeli biti blizu trampolina. 

Nadamo se da će dijeljenje naše priče spriječiti drugu djecu i roditelje od doživljavanja traume i slomljenog srca povezanih s ozljedama na trampolinu kod male djece. 

Molimo, pomozite dijeljenjem ove priče! 

Update: Preplavljeni smo vašom ljubavlju i podrškom. Želimo razjasniti još jednu stvar, mi nismo skakali s njim u istom kvadratu kada se Colton ozlijedio. Mi smo bili na kvadratu odmah pored njega.”