Home Društvo Vatrogasci se cijelu noć borili s požarom u Blizancima, vatra zaprijetila i...

Vatrogasci se cijelu noć borili s požarom u Blizancima, vatra zaprijetila i kamenim vinogradima

SHARE

Kako smo već javili, sinoć oko 20:30 sati izbio požar u Blizancima. Jak vjetar pogodovao je širenju požara je požara na sjevernu i južnu stranu regionalne ceste R425 Žitomislić – Čitluk.

Oko 22:30 sati vatra je ugrozila kamene vinograde, a jedan krak krenuo prema Kručevići brdu.

Na terenu se u to vrijeme nalazilo 10-15 vatrogasaca s 3 vozila.

Direktor Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ gosp. Eugen Ćubela s ugroženog terena pozvao je u ispomoć vatrogasce susjednih općina.

Oko 22:30 sati na požarište stižu vatrogasci iz Mostara i Čapljine.

Oko ponoći požar saniran u južnom dijelu gdje su ostali vatrogasci sa naprtnjačama- kod asfaltne baze, dok su cisterne povučene sjevernije prema Biletićima.

Ubrzo je požar stavljen pod kontrolu i većim dijelom saniran, a ugašen je oko 04:00 ujutro.

 

Požar na istom mjestu bio i prije dvije godine!

1. kolovoza 2015. – Sinoć nešto iza 23 sata buknuo je požar na području Biletići Brda koji se zahvaljujući jakoj buri širio prema obiteljskim kućama i Gospodarskoj zoni u Blizancima, točnije solarnoj elektrani koja se nalazi u završjoj fazi izgradnje. Nadljudskim naporima pripadnika vatrogasnih postrojbi iz Čitluka, Čapljine i Mostara, kao i mještana koji su pripomogli u gašenju spomenuti objekti su obranjeni, a vatra je zaustavljena i na vrhu Vidonje.

Nošena vjetrom vatra je zaprijetila širenjem uz regionalnu cestu pa su vatrogasci na Vidonji morali postaviti kontrolne punktove s ljudstvom i vozilima kako bi spriječili širenje vatre na gusto raslinje uz cestu što bi bili izuzetno opasno zbog nepristupačnosti terena.

U ranim jutarnjim satima vatrogasci su stavili pod nadzor i ugasili požar na spomenutom području, jednako kao i požar koji se aktivirao na Služnju u vrijeme dok su se vatrogasci borili s požarom koji je počeo na Biletić Brdu.

Prema svemu sudeći požar je namjerno izazvan, a kao i nebrojeno puta do sada krivac će ostati nekažnjen, a priroda trajno devastirana!