Home Društvo Zalagao se za eugeniku, izmislio je koncept smartphonea, u njegovom laboratoriju igrao...

Zalagao se za eugeniku, izmislio je koncept smartphonea, u njegovom laboratoriju igrao se s Markom Twainom

SHARE

Čitav je život proveo u celibatu, a nekoliko puta je izjavio da je svjestan svog iznimno neobičnog ponašanja te da je to jedan od razloga zašto nikad nije razmišljao o djeci – nije htio svijetu podariti potencijalno shizofrene osobe.

U razgovoru s Georgeom Sylvesterom Viereckom iz veljače 1937. Nikola Tesla je opisao svoja predviđanja znanstvenog napretka u idućih stotinu godina. Među mnoštvom zanimljivih teza ističe se ona o eugenici. Tesla je zagovarao negativne oblike eugenike uključujući sterilizaciju nepodobnih i smatrao je da je pogreška njegovog vremena pokazivati sažaljenje i milost prema onima nesposobnima za preživljavanje.

“Godina 2100 će biti vrijeme kada je eugenika univerzalno ustanovljena. Prošlih doba, zakon koji je upravljao preživljavanjem najpodobnijih je otprilike iskorijenjivao manje poželjene  oblike. No onda je čovjek novi osjećaj sažaljenja počeo sukobljavati se s nemilosrdnim procesima prirode. Kao rezultat, nastavljamo održavati na životu i uzgajati nepodobne.

Jedine metoda kompatibilne s našim oblicima civilizacije i rase je spriječiti razmnožavanje nepodobnih sterilizacijom i namjernim vođenjem instinkta za parenjem. Nekoliko zemalja Europe i država američke Unije steriliziraju kriminalce i lude. Ovo nije dovoljno. Trend mišljenja među eugeničarima je da moramo učiniti brak težim. Sasvim sigurno nitko tko nije poželjan roditelj ne bi smio imati dopuštenje da stvara potomke. Stoljeće od sad normalnim ljudima neće padati na pamet da se pare s eugenički nepodobnim osobama kao što im sada ne pada na pamet da stupe u brak s kriminalcem.-

Nikola Tesla proveo je čitav život u celibatu, a nekoliko puta je izjavio da je svjestan svog iznimno neobičnog ponašanja te da je to jedan od razloga (uz to što bi ga odvlačilo od rada) zašto nikad nije razmišljao o djeci – nije htio svijetu podariti potencijalno shizofrene osobe.

Smartphone 1908. godine

Nikola Tesla posvetio je svoj život bežičnom prijenosu energije. Pod to je spadao i prijenos informacija. Prvo daljinski upravljano vozilo demonstrirao je Nikola Tesla kao teleautomaciju 1898. u Madison Square Gardenu. Najviše ga je zanimao prijenos električne energije preko atmosfere, pa je napisao i knjigu Budućnost bežične vještine (engl. The Future of the Wireless Art).

U njoj piše: “Čim bude završeno [Teslino postrojenje za bežični prijenos na Long Islandu], bit će moguće da poslovni čovjek u New Yorku diktira upute i da se one pojavljuju automatski u Londonu illi drugdje. Bit će moguće da zove iz svog ureda i razgovara bilo gdje, s bilo kojim vlasnikom telefona na svijetu, bez posebne nove tehnologije. Jeftin uređaj, koji bi pristajao u ruku, omogućiti će nosiocu da čuje bilo gdje, na kopnu ili moru, glazbu ili pjesmu, govor političara, predavanje eminentnih imena znanosti, misu svećenika, s bilo kojeg dalekog mjesta. Na isti način bilo koja slika, slovo, crtež ili tisak moći će se prenositi s jednog na drugo mjesto”.

Ovo savršeno odgovara suvremenim smartphoneovima, od njihove veličine do mogućih uporaba.

Kao što je poznato, Tesla nikad nije dobio dovoljno financiranje za svoje postrojenje.

Mark Twain i Tesla – najbolji prijatelji zajedno

Nikola Tesla upoznao se s djelima Marka Twaina još u Austro-Ugarskoj, u vrijeme kada je živio u šumi da izbjegne novačenje u vojsku. Kad je uzbrzo nakon toga odselio u Graz, pa Maribor, Prag, Budimpeštu i New York, zapamtio je Twainovu mudrost.

Živeći u SAD-u, sprijateljio se s Markom Twainom koji je cijenio njegovu ekscentričnost. Provodili su mnogo vremena u njegovom laboratoriju, a Mark Twain je nazvao njegov indukcijski motor najvrjednijim patentom od telefona. Malo je poznato da je Nikola Tesla možda prva osoba koja je izvršila rendgensku snimku i to upravo Marka Twaina.

screenshot

Ovako je izgledala putovnica Nikole Tesle

Ova je putovnica Nikoli Tesli omogućila da putuje u inozemstvo i emigrira u SAD.

Izdana je 25. studenog 1883. godine, a zanimljivo je primijetiti kako je ime pisano – Nikolaus Tesla, što je bio način na koji su se tada izdavali dokumenti.