Home Zanimljivosti Važnost mora za naš organizam

Važnost mora za naš organizam

SHARE

Nama je sasvim dovoljno i to što u njemu jednostavno uživamo, ali more za nas čini mnogo više od divnog relaksirajućeg učinka. Morski zrak i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo i mogu biti pravi lijek.

Liječenje morskom vodom

Grci su bili prvi koji su primijetili ljekovito djelovanje mora. Popularna talasoterapija – liječenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primjenjivala još prije 2.500 godina. Koristila se za liječenje bolesti poput upale kože, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprječava infekciju i smanjuje bol. U Francuskoj su još sredinom XIX vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć sastojaka dobivenih iz mora i morske vode. Koje točno dobrobiti donosi ljetovanje na moru?

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svjetske pedijatrijske bolnice već dugi niz godina uspješno koriste kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija. Čist morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme, prenosi Ljepota & Zdravlje.