Home Gospodarstvo Do kraja ljeta povratak ‘Mercatora’ u BiH

Do kraja ljeta povratak ‘Mercatora’ u BiH

SHARE
Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković izjavio je danas da se očekuje da do kraja ljeta u BiH ponovo počne s radom “Mercator” te preuzme objekte “Konzuma”, koji su profitabilni. Ističući da je Vlada RS-a dobila takvu informaciju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Gluhaković je rekao da je izvanredni povjerenik “Agrokora” Ante Ramljak naveo da je završen proces u vezi s restrukturiranjem “Konzuma” u BiH i da bi do kraja ljeta trebalo da poslovanje počne “Merkator”.
Pregovaraju direktno, kazao je, s dobavljačima i iz RS-a. – Isključili su sve druge institucije i sada oni direktno pregovaraju s dobavljačima u BiH, odnosno iz RS-a. U koordinaciji s Privrednom komorom RS-a znamo da s njima razgovaraju o reprogramu obaveza – rekao je Gluhaković danas odgovarajući na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.
Ramljak je 13. srpnja izvijestio dobavljače “Konzuma BiH” o tijeku procesa pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept rada “Agrokorove” maloprodaje u Bosni i Hercegovini. – Proces rada na transformaciji maloprodaje ‘Agrokora u BiH’, detaljne analize i ispitivanja tržišta koja smo napravili, te različiti poslovni scenariji koje smo na temelju toga pripremili pokazali su da je optimalan put povratka ‘Mercatora’ u BiH kroz preuzimanje prodajnih mjesta, koja su u vlasništvu ‘Mercatora’ i najmu i podnajmu ‘Konzuma BiH’, uz zadržavanje poslovanja kroz oba brenda.
Danas smo dobavljačima detaljno prezentirali financijske pokazatelje koji stoje iza ove odluke i plan za rješavanje svih međusobnih odnosa u sljedećih nekoliko mjeseci, na način koji će rezultirali plaćanjem dospjelih potraživanja koja iznose 80 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je 67 milijuna konvertibilnih maraka prema domaćim dobavljačima u BiH – kazao je tada Ramljak