Home Šport FOTO: Igračice SOK Mostar i košarkaši SKK Student na Hrvatskim svjetskim igrama...

FOTO: Igračice SOK Mostar i košarkaši SKK Student na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu

SHARE

U Zagrebu će od 18. do 22. srpnja biti održane IV. Hrvatske svjetske igre, amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta.

Ovogodišnje Igre su do sada okupile najveći broj sudionika– preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Republike Hrvatske. Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

Preko 300 sporataša iz Bosne i Hercegovine nastupit će Hrvatskim svjetskim igrama, a među njima su igračice SOK Mostar, košarkaši SKK Student koji su dio Sportske udruge studenata Studentskog centra Mostar. Na igrama će nastupiti i članovi Judo kluba Neretva, Karate kluba Hercegovina Čitluk, te Taekwondo kluba Poskok Posušje.

4. Hrvatske svjetske igre posebne su i po velikom odazivu volontera – studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske, koji će, kao svojevrsni domaćini, svojim sunarodnjacima iz 31 zemlja svijeta nastojati boravak u domovini predaka učiniti nezaboravnim.

Uz sportski i natjecateljski dio, pripremljen je bogat kulturni, turistički i zabavni sadržaj kako bi sudionicima Igara približili hrvatski kulturni i društveni život te kako bi im boravak u Lijepoj našoj bio nezaboravan.  Organizator IV. Hrvatskih svjetskih igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres.  Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba.

Hrvatske svjetske igre su dosada održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu ( 2014.).