Home Politika Zbogom Željko i ne kandidiraj se više! Usvojen novi Izborni zakon koji...

Zbogom Željko i ne kandidiraj se više! Usvojen novi Izborni zakon koji su predložili Hrvati

SHARE

S osam glasova za, četiri protiv i dva suzdržana Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio HNS-ov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić. Za su glasovali svi Hrvati i trojica predstavnika iz Kluba Srba, protiv su bili bošnjački izaslanici, dok je dvoje srpskih izaslanika bilo suzdržano, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Također, većinom glasova Dom naroda je usvojio zaključak kojim se ovaj prijedlog upućuje po hitnom postupku u Zastupnički dom državnog Parlamenta.

Ovaj Prijedlog donosi rješenje kojim se uvažava princip legitimnog zastupanja u Dom naroda Federacije BiH i to sukladno odluci Ustavnog suda BiH te uvodi novi način izbora izaslanika u federalni Dom naroda kojim se svakom konstitutivnom narodu (i ostalim) u svakoj županiji dodjeljuje se točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.

Hrvatski političari smatraju ovo pitanje krucijalnim jer bi se njegovim rješavanjem omogućila konstitutivnost i princip legitimnog zastupanja. Osim toga, novo zakonsko rješenje donosi i drugačiji izbor dvojice članova Predsjedništva BiH koji dolaze iz Federacije na način da se u Federaciji kao jednoj izbornoj jedinici organiziraju izborna područja A, B i C u kojima bi bile općine s bošnjačkom i hrvatskom dvotrećinskom većinom, kao i općine u kojima nema dvotrećinske većine, a cilj je doći do rješenja kojim će Hrvati moći birati svojeg legitimnog predstavnika u ovu instituciju, odnosno spriječiti izborni inženjering.

Predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak istaknuo je kako je dosta vremena izgubljeno, te je kazao da se do kraja godine mora maksimalno iskoristiti vrijeme kako bi se izmjene Izbornog zakona usvojile i u Zastupničkom domu. Čolak je poručio kako prijedlog Hrvata uvažava legitimnost, podsjetivši kako je Ustavni sud jasno naveo princip legitimne zastupljenosti te je još jednom potvrđeno kako je Dom naroda dom konstitutivnih naroda, a ne županija.

-Ustavni sud je u svojim odlukama naglasio taj princip legitimne zastupljenosti, a to govore i rezolucije Europskog parlamenta. Taj princip je podrazumijeva da jedan narod bude legitimno predstavljen što znači da izabrani predstavnici jednog naroda moraju biti u vezi onih koje zastupaju, naglasio je Čolak.

Podsjećamo, Ustavni sud početkom srpnja utvrdio da Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH. Pored toga drugom odlukom Ustavnog suda BiH stavljene su izvan snage odredbe Izbornog zakona BiH koje govore o popunjavanju federalnog Doma naroda.

S druge strane Ustavni sud BiH je nakon apelacije Bože Ljubića osporio dijelove Izbornog zakona u pogledu broja izaslanika iz svake od županija čime je potvrđeno kako popunjavanje Doma naroda nije u skladu s konstitutivnošću naroda te kako je danas moguće da predstavnike jednog naroda biraju predstavnici drugog te kako načelo konstitutivnosti naroda u Federaciji, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda./M.I./HMS/