Home Gospodarstvo Grupacija za naredni mjesec najavljuje otkup ulja, proizvođači smilja razočarani

Grupacija za naredni mjesec najavljuje otkup ulja, proizvođači smilja razočarani

SHARE
“Najveći dio berbe smilja je završen. Kako smo najavljivali u proteklom periodu, destiliranje smo uradili po principu plaćanja usluge destiliranja. Mi ćemo započeti otkup dobivenog eteričnog ulja od smilja, uz prethodno sačinjenu analizu o hemijskoj ispravnosti ulja i njegovog kvaliteta”, kazao je za Klix.ba Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Dujmović kaže da će tržišna cijena ulja ovisiti prvenstveno o kvalitetu ulja i trenutnoj potražnji, kao i potrebama inozemnih tržišta. Cijena otkupa eteričnog ulja smilja će biti poznata početkom idućeg mjeseca.

“Kao što sam u više navrata najavljivao, u toku je osnivanje banke eteričnih ulja koja će dati doprinos stabiliziranju domaćeg tržišta eteričnog ulja, kao i planiranju proizvodnje, zaštiti kvaliteta, plasmanu… Početkom narednog mjeseca ćemo se oglasiti putem medija sa svim detaljima i brojevima telefona na koje se mogu javiti proizvođači koji imaju proizvedeno ulje koje su voljni dati u otkup”, kazao nam je Dujmović.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Senad Đonko s Bivolja brda ima zasađenih 15 hiljada stabljika i razočaran je sezonom, kao i cijelokupnim stanjem na tržištu. Đonko je svoje smilje prodavao kao zelenu masu, nije išao logikom Grupacije pa ulazio u dogovor s destilerijama te ih plaćao količinski u smilju, a kasnije išao u prodaju ulja.

“Prvo je prinos bio loš, nije bilo kiše u pravo vrijeme, oni koji su očekivali tonu zelene mase, ubrali su 500 kilograma. Kasnije je prodavano po mnogo nižim cijenama nego je to proizvođač očekivao. Prevelika je komplikacija za malog proizvođača, bilo šta osim prodaje zelene mase. Kod nas u Hercegovini se zna da ako krompir ne prodaš dok je još na njivi, nema od prodaje ništa”, ispričao nam je Đonko.

Đonko kaže da se tržišna cijena zelene mase kretala od 1 KM u Ljubinju do maksimalno 1,5 KM po Zapadnoj Hercegovini te da se zbog takvih cijena ova sezona može ocijeniti kao veoma loša.