Home Politika NAPOKON: Usvojen prijedlog da se preimenuje Trg maršala Tita

NAPOKON: Usvojen prijedlog da se preimenuje Trg maršala Tita

SHARE

Odbor za imenovanja ulica dao je svoje “da” Trgu Republike Hrvatske, pa će već na jesen, prihvati li takvu odluku i Skupština, Trg maršala Tita zauvijek nestati iz Zagreba. I dok su za preimenovanje bili predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović, ujedno i inicijator novog imena, njegov kolega iz stranke Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić, Dragica Nikolić iz BM 365 i Ivan Ćelić iz HDZ-a, Tita je na njegovoj poziciji zadržati ipak htjela Rada Borić iz platforme Zagreb je naš.

– Ovaj Odbor specifičan je po tome što je, od pet članova, samo jedan iz opozicije, što je napravljeno namjerno. Mi zagovaramo sjećanje na antifašizam, a ne prošle ideologije, kao što se govori – svoju je odluku obrazložila Borić, dok je na promjeni imena, očekivano, najviše inzistirao Hasanbegović. Članovima Odbora podijelio je i povijesne materijale “iz svoje zbirke”, ne bi li im podrobnije pokazao tko je bio Josip Broz, a istaknuo je i kako je dobio više od stotinu pisama potpore Zagrepčana.

– Za mišljenje o odluci nećemo pitati samo nadležni mjesni odbor i četvrt, kao što pravilnik nalaže, već sve u Zagrebu – obećao je Hasanbegović, koji je rekao kako je vrijeme da se “poništi posljednji biljeg komunističke vladavine”. Iako nisu u Odboru, u vijećnicu Gradske skupštine na raspravu stigli su i SDP-ovci Rajko Ostojić, Gordan Maras, Mirando Mrsić, Zvane Brumnić, Saša Molan i Matej Mišić.

‘Trg maršala Tita je simbol ropstva’

Zlatko Hasanbegović je uoči sjednice gostovao u programu N1, a tom je prilikom kazao kako je ovo predzadnji korak do imenovanja.

– Vjerujem da su konačno sazrele političke okolnosti da se to pitanje skine s dnevnog reda – kazao je, naglasivši kako je ovo  ovo je epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se konačno i na simboličkom planu prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem.

Hasanbegović vjeruje kako bi se odluka mogla usvojiti na prvom sljedećem zasjedanju Skupštine tijekom kolovoza. Na sjednici je podijelio dokumente iz osobne pismohrane o promjeni naziva ulica i trgova 1946. koje su donije komunističke vlasti. Oštar je bio i Tomislav Jonjić za kojeg je ime Josipa Broza Tita u suštini negacija demokratske Hrvatske.

– Trg maršala Tita je simbol ropstva. On je jugoslavenski komunistički diktator, negacija hrvatstva i demokracije – rekao je Jonjić- Očekivano, preimenovanje Trga izazvalo je buru reakcija na suprotstavljenoj strani koja je odlučna, između ostalog, dokazati kako je ovo preimenovanje politička trgovina.

Najglasnija je bila Rada Borić iz Nove ljevice kojoj je čak i datum ove sjednice sporan, jer je 21. srpnja 1943. raspisana potjernica za maršalom Titom.

Zločinac Tito za zemlju je nesreća, pisalo je na potjernici, a Borić se nadovezala: – Onaj tko zločinca ubije ili uhiti, dobit će novčanu nagradu, ona je 100.000 reichsmaraka. Bojim se da ćemo mi po drugi puta ubiti Tita – rekla je Borić.

– Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom. Vratili smo Trg žrtava fašizma, građani će znati odgovoriti i na ovo – poručuje.  U ime gradonačelnika Milana Bandića, govorila je Jelena Pavičić Vukičević koja je poručila kako je vrijeme za ozbiljnost i da u Zagrebu ‘postoje ipak važnije teme nego što je ime jednog trga’.

– Ideološke rasprave iz prošloga stoljeća ne daju ljudima nadu da možemo bolje u ovoj zemlji, u ovom gradu. Prijedlog gradonačelnika Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ide u tom smjeru – zaključila je Pavičić Vukičević.