Home Zanimljivosti Uništenu šumu u Čileu obnavljaju razigrani psi

Uništenu šumu u Čileu obnavljaju razigrani psi

SHARE

Požari u regiji ne jenjavaju, a jedna “vatrena priča” nam dolazi iz Čilea. Dok skaču sa prikolice i kreću trčati po šumi, tri čileanska psa ne znaju da imaju izuzetno važnu misiju za zemlju – posijati mlade biljke na područjima opustošenim požarima.

U siječnju je Čile doživio najveću šumsku katastrofu u povijesti, rekla je predsjednica Mišel Bahelet. U samo nekoliko dana, više od 467.000 hektara šume je otišlo u dim, a 11 osoba je izgubilo život.

U blizini grada Talke, divlje životinje pobjegle su iz opožarenih šuma, a kako bi se one vratile, posebnu misiju dobilo je troje pasa, graničarskih škotskih ovčara odnosno “Border Collija” – petogodišnji Das, njegova jednogodišnja kći Olivia i  Samer, također u dobi od godinu dana.

Formula za pošumnjavanje je jednostavna, psi se puste u prirodu da se igraju, na njihovim leđima su torbe sa raznim vrstama biljaka. Dok psi razdragano istražuju nove predjele sjemena ispadaju iz torbe, padaju na tlo, a čileanske vlasti smatraju da će to, jednim dijelom, doprinijeti da se šuma obnovi i da joj je povrati nekadašnja biološka raznolikost.