Home Društvo Josip Bozanić dio je moćne šestorke koja u Vatikanskoj banci drži milijune:...

Josip Bozanić dio je moćne šestorke koja u Vatikanskoj banci drži milijune: koliko novca čuva hrvatski kardinal?

SHARE

Prema godišnjem izvještaju Vatikanske banke, potkraj 2016. šestorica članova odbora Instituta za religijske poslove (IOR), kako glasi službeno ime Vatikanske banke, među kojima je i kardinal Josip Bozanić, imali su u toj instituciji deponirano ukupno oko 25 milijuna kuna.

Ne precizira se pritom kolika je pojedinačna vrijednost depozita nadzornika, piše Tportal.

Stotinjak zaposlenika banke ima vrhovno nadzorno tijelo u Kardinalskom odboru, koji čini pet članova te predsjednik. Članovi odbora imaju petogodišnje mandate i može ih se ponovo imenovati, a od 2014. jedan od članova je i zagrebački kardinal Josip Bozanić. Prema godišnjim izvješćima Vatikanske banke, šestorica članova odbora imala su u Vatikanskoj banci 2014. deponirano 2,3 milijuna eura, što je godinu kasnije poraslo na 3,2 milijuna, da bi lani doseglo iznos od 3,4 milijuna eura.

Odgovore na pitanja o kakvom je depozitu kardinalske komisije riječ od Instituta za religijske poslove Tportal nije dobio. Na Kaptolu su jasno kazali da se ne miješaju u poslove Vatikanske banke te su sve upite adresirali na Vatikan, no neslužbeno su potvrdili da nije riječ o privatnom novcu nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića.

To je još jedan primjer toga kako se Vatikan i dalje teško nosi s financijskom transparentnošću, unatoč tome što je posljednjih godina bilo ozbiljnih iskoraka da bi se to promijenilo. Međutim u samo nekoliko tjedana Vatikan je ostao bez dvije ključne osobe svoje financijske reforme: kardinal George Pell vratio se u Australiju kako bi odgovorio na optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnika, a još neobjašnjenu ostavku prije njega dao je i glavni vatikanski revizor Libero Milone.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.