Home Društvo Tako kažu: Stiže dugo očekivano osvježenje

Tako kažu: Stiže dugo očekivano osvježenje

SHARE

Vrijeme paklene temperature, koje su u nekim dijelovima Hercegovine stizale do blizu 40 stupnjeva Celzijeve ljestvice su iza nas, barem zasad. No, kako tvrde prognostičari ljeto će još potrajati.

Naoblačenje i kiša

Iako se uglavnom očekuje suprotno, ovoga puta nakon sunca dolazi kiša pa se tako nakon jučerašnjega toplinskog udara već danas može očekivati promjena vremena. Stabilnije vremenske prilike koje traju već nekoliko dana su prošle a u narednom razoblju kiša u vidu lokalnih pljuskova moguća je u centralnim krajevima Bosne i na jugoistoku Bosne i Hercegovine. Nestabilno vrijeme očekuje se već od danas pa sve do početka kolovoza.

Ako se oko maksimalne dnevne temperature prognostičari i ne mogu dogovoriti, svi prognostičarski servisi za danas, odnosno za prvu polovinu nadolazećeg tjedna najavljuju kišu i grmljavinu. Tako već danas dolazi zahlađenje i pljuskovi.

Prema pronozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, danas će preko dana umjerena oblačnost prelaziti preko Bosne i Hercegovine. Već poslije podne su mogući pljuskovi s grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U noći na utorak se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će uvjetovati kišu, jače pljuskove i grmljavinu u cijeloj zemlji.

Vjetar većinom slab, sredinom dana umjerene jačine, južnog i jugozapadnog smjera. U noći vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stupnjeva, na jugu do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 35°C, na jugu do 38°C.

I narednog dana, u utorak se u Bosni očekuje pretežito oblačno vrijeme. Jače padavine u jutarnjim satima. Tijekom dana lokalno je moguća kiša u zapadnim, centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini se očekuje oblačno s jačim pljuskovima i grmljavinom veći dio dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 24°C, na jugu do 29°C.

Kiša i na kraju mjeseca

U srijedu, 26.07.2017., u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežito oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 27°C.

Prema duročnoj prognozi, obilnije padavine prognoziraju se od 29 do 31. ovog mjeseca. Početkom kolovoza ljeto bi ponovno zasijalo punim sjajem, a hladovina će biti iznimno tražena.