Home Zanimljivosti Voli djecu žene svoje, možda je neko i tvoje: Svaki treći testirani...

Voli djecu žene svoje, možda je neko i tvoje: Svaki treći testirani nije otac svoga djeteta

SHARE

U posljednje vrijeme sve više muškaraca u BiH vrši provjeru očinstva, a od ukupnog broja podnesenih zahtjeva u čak 30% slučajeva utvrdi se kako podnositelj zahtjeva nije biološki otac djeteta, pokazala su DNK testiranja.

“Česta kategorija su muškarci starije dobi koji u poznim godinama provjeravaju očinstvo prema svojoj zakonitoj djeci. Nerijetko zahtjev podnose i muškarci koji su zaposleni u inozemstvu, a majke djece su državljanke BiH”, kaže Zoran Obradović, rukovoditelj DNK laboratorija Zavoda za sudsku medicinu RS. Prema njegovim riječima, razlog provjere očinstva u poznim godinama su obično svađe između supružnika koje rezultiraju ovim zahtjevom, prenosi portal Trebinje059.

Naglašava kako do sada nije bilo negativnih rezultata u ovim slučajevima. Dodaje da godišnje pristigne između 60 i 70 sudskih i privatnih zahtjeva za provjeru očinstva, a 30% rezultata bude negativno i utvrdi se da svaki treći nije pretpostavljeni biološki otac djeteta. Obradović kaže da, kada su u pitanju sudski zahtjevi, uglavnom se radi o utvrđivanju očinstva na zahtjev majke ili o osporavanju očinstva na zahtjev oca djeteta koji je upisan u rodni list kao biološki otac.

U Institutu za genetičke resurse i biotehnologiju, čije je sjedište u Sarajevu, godišnje bude podneseno do 100 zahtjeva za testiranje očinstva, a, kako kažu, svaki peti rezultat bude negativan. Jasmina Hindija-Čakar, šef laboratorije za forenzičku genetiku u tom institutu, pojasnila je kako zahtjevi mogu biti privatnog karaktera ili po nalogu suda. “Pored velikog broja privatnih zahtjeva i sudovi iz cijele BiH dostavljaju nam rješenja za utvrđivanje očinstva”, naglasila je Hindija-Čakar. Dodala je da zahtjeve najčešće podnose muškarci, potencijalni biološki očevi, ali i djeca koja žele provjeriti očinstvo.