Home Tech USKORO ĆEMO MORATI KUPOVATI NOVE TELEVIZORE: Hrvatska prelazi na novi sustav, evo...

USKORO ĆEMO MORATI KUPOVATI NOVE TELEVIZORE: Hrvatska prelazi na novi sustav, evo na što trebate pripaziti

SHARE

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je kako Hrvatsku očekuje prelazak na standard DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, a početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije (DVB-T) na DVB-T2 planira se u 2019. Za građane to znači da će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu ili će morati kupiti nove televizore koji podržavaju DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja.

HAKOM je objavio „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj“ koja predstavlja minimalne tehničke zahtjeve koje DVB-T2 prijamnici trebaju zadovoljiti kako bi se osigurala visoka kvaliteta prijama usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti.

Zbog prilagodbe sustava, u razdoblju od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

Na što treba paziti pri kupnji novog televizora?

Ako građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u razdoblju  od 2019. do 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

‘Završetak dodjele „druge digitalne dividende“ za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU-a očekuje se do 30. lipnja 2020. Takva preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućit će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija, ali i znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju’, navode iz HAKOM-a.

Novi sustav prijema signala

Objašnjavaju kako je, da bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti (“HD”) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem.

‘Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav. Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019’, poručuju iz HAKOM-a.

Objava Preporuke jedan je od prethodnih uvjeta za označavanje DVB-T2 prijamnika posebnim logom, koji će jamčiti da su u skladu sa standardom odašiljanja u Hrvatskoj, a potrošačima olakšati kupnju. Odabir loga, kao i propisivanje postupka certificiranja prijamnika za hrvatsko tržište, planirano je u 2018.