Home Gospodarstvo MIJENJA SE ZAKON| Uskoro u BiH više se neće moći registrirati stara...

MIJENJA SE ZAKON| Uskoro u BiH više se neće moći registrirati stara auta: Pogledajte zašto…

SHARE

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa BiH, predlagača Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a koji je usvojen u Parlamentu BiH, osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače omogućit će i uvođenje novine koja bi trebala biti od opće koristi za zdravlje svih stanovnika i okoliš BiH.

Kako je potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH i vrsni stručnjak iz oblasti prometa, konačnim usvajanjem izmjena ovog zakona bit će stvorene pretpostavke da ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko donese pravilnik o tehničkim pregledima i registraciji.

Plan je, pojašnjava Pejić, da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku on nije mogao kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okoliš, javlja avaz.ba, ali je rekao da će zasigurno biti takva da će stimulirati građane da se odlučuju za kupovinu automobila koji su ekološki prihvatljivi.

– Na taj način želimo poslati poruku da se ne isplati voziti automobil koji zagađuje okoliš. Jer, ima ljudi koji se između dva automobila iste cijene odlučuju za onaj koji je veći zagađivač. Na ovaj način stimulirati ćemo ljude da se odluče za one automobile koji ne zagađuju okoliš i imaju eko-normu šest – kaže Pejić.