Home Kultura FOTO: Izložba slika i promocija knjiga na Hardomilju

FOTO: Izložba slika i promocija knjiga na Hardomilju

SHARE

Prva večer trodnevnice započela je molitvom krunice mladih Hardomiljčana. Svetu misu u 19 sati predvodio je fra Stipan Klarić uz sumisništvo fra Nike Leutara, danas misionara u Švicarskoj, a prije koji 20 godina kapelana na Hardomilju. Fra Stipan je u svojoj propovijedi govorio o kraljevstvu Božjem koje je stvarnost koju ljudski um uz sav svoj trud, ljudsku intuiciju i mozganje ne može ipak u potpunosti dokučiti. „Draga braćo i sestre, prihvatimo Božju riječ, prihvatimo to malo sjeme Kraljevstva Božjega i ne očekujmo puno od drugih, nego očekujmo puno od sebe, od onoga što Bog od nas može danas napraviti. Kad mi postanemo bolji, svijet postaje bolji jer ga gledamo novim Kristovim očima“, rekao je Klarić.

Nakon svete mise u Zavičajnom domu na starom Hardomilju upriličeno je otvaranje izložbe slika ljubuških slikara i promocija knjiga O znam ja i Dah istine Marijane Lavrić te slikovnice Divan mladić Petar Barbarić Ane Bubalo. Nakon uspješno organiziranog II. Pjesničkog maratona ova druga večer kulturnog događanja  priređuje se povodom proslave blagdana sv. Stjepana Prvomučenika,nebeskog zaštitnika sela, a u organizaciji Mjesne zajednice Hardomilje i udruga “Staro Hardomilje” i “Baština”.

I ove godine u Zavičajnom domu  su se okupili ljubuški slikari koji su ovdje već ranije izlagali. Posjetitelji su imali priliku vidjeti različitost u obradi pojedinih slikarskih tema, da svatko ima svoj stil i način, nešto što ga izdvaja od drugih i po čemu postaje prepoznatljiv.  Svoje uratke ovom su prigodom predstavilo jedanaest izlagača od kojih je četvero Hardomiljčana Božana Bošnjak, Tamara Herceg, Drago Vukšić i Mirko Bubalo koji ove godine izlaže prvi put, iako slika od osnovne škole. Osim njih svoje radove su izložili i slikari: Nikica Sabljić, Nikolina Jakiša, Damir Čotić, Antonija Tolić i Zdravko Rogić, Zlatan Lukenda i Ana Tolić.

Izložbu je otvorio Mate Grbavac koji je tom prilikom predstavio slikare i izrazio nadu da će radovi ovih ljubuških slikara završiti na zidovima hardomiljskih kuća.

„Jedanaest izlagača ovih prekrasnih slika, od kojih četvero Hardomiljčana, večeras izlaže svoje radove, među njima ima akademskih slikara i slikarica, isto tako i amatera koji se čitav život bave slikarstvom i istančali su taj zanat do savršenstva“, rekao je Grbavac te promovirao roman O znam ja i zbirku poezije Dah istine autorice Marijane Lavrić.

„Ovo je roman o odrastanju, smješten u Ljubuški i prati djevojčicu koja odrasta u sretnoj obitelji i iz tog okruženja je otišla u svijet i vidjela da tamo nije sve idealno i da sve obitelji ne žive kao njena obitelj. Jedna dio romana posvećen je domovinskom ratu te piše o svojim doživljajima. Ono što me oduševljava su u njezina zrela promišljanje o pojedinim problemima i mnoge od njezinih misli sam utkao u svoju recenziju. Druga je knjiga poezije gdje otkriva svoj svijet u kojem progovara ljudska duša, koja gledana kroz tu prizmu i otkriva svijet koji je okružuje“, rekao je Mate Grbavac te ispričao autoricu koja nije mogla doći na predstavljanje.

Nakon toga Grbavac je najavio Anu Bubalo koja se upustila se u jednu ugodnu i lijepu avanturu, da spasi od zaborava lik jednog dobrog čovjeka, mladića Petra Barbarića koji je otišao u Bosnu i postao spona između nas Hrvata iz Hercegovine i Bosne.

Ilustrirana biografija o mladiću čije bi se proglašenje blaženim trebalo uskoro dogoditi, izdana je u povodu 120. obljetnice njegove smrti, a napisala ju je Ana Bubalo, novinarka i vjeroučiteljica zaposlena u OŠ Tina Ujevića Vitina u općini Ljubuški, koju je kao pučkoškolac pohađao i Petar Barbarić. Svoj doprinos nastanku, sadržaju i ukupnom izgledu knjižice, dalo je i sedam učenica škole, koje su nacrtale ilistracije – Nika Barać, Lucija Barbarić, Anđela Biško, Anica Čolak, Anđela Čuvalo, Iva Zadro i Milla Zadro.

Bubalo je govorila o tome kako je došlo do ideje o pisanju i izdavanju biografije i istaknula da je to samo dio školskog projekta spas od zaborava Petra Barbarića.

„Ova mala knjižica ilustrirana biografija iako nosi ime Divan mladić Petar Barbarić, i nije tu da joj se divite, jer knjige kojima se divimo su one koje nitko ne čita, zato vam preporučavam da ju pročitate jer iz nje ćete naučiti kako slijedeći Petrovo geslo “Najbrži put u nebo je vršiti svoje dužnosti” možete postati dobri i marljivi poput ovog Časnog Sluge Božjega za kojega je blaženi Alojzije Stepinac rekao da je divni mladić“, rekla je Ana te zahvalila svima koji su pomogli da knjižica ugleda svjetlo dana, prvo svojoj Osnovnoj školi Tina Ujevića u Vitini i ravnateljici Korneliji Biško koja je prepoznala i podržala rad na ovom projektu, zatim svim sponzorima te nakladniku Općini Ljubuški i načelniku Nevenku Barbariću.

Program se nastavlja u utorak 1. kolovoza svetom misom koju predvodi zlatomisnik fra Rade Vukšić, započinje krunicom koju predmole mladi Hardomiljčani i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati. Nakon mise je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.