Home Društvo Fra Marinko Šakota o Mladifestu

Fra Marinko Šakota o Mladifestu

SHARE

28. međunarodnom molitvenom festivalu mladih koji večeras počinje u Međugorju razgovarali smo s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom.

Već 28 godina u Međugorju se na molitvi okupljaju mladi iz cijeloga svijeta na Mladifestu. Kako vi gledate na tu manifestaciju?

– Prije nekoliko godina slušao sam na radiopostaji “Mir” Međugorje razgovor sa skupinom mladih hodočasnika iz Makedonije o njihovim dojmovima s Mladifesta. Jedna osoba iz te skupine bila je novinarka koja je rekla da je prvi put u Međugorju i na Festivalu. Ono što ju je posebno impresioniralo bio je doživljaj vjere mladih kršćana iz različitih zemalja svijeta koju su s radošću izražavali kroz sv. misu, molitvu, klanjanje, pjesmu, ples, predavanja… Shvatila je kako vjera i načini izražavanja bliski mladim ljudima, kao što su glazba i pokreti tijela, mogu ići zajedno. Zanimalo ju je tko je bila ta osoba koja je osmislila program Festivala na takav način i uspjela se približiti mladom čovjeku, što po sebi nije nimalo jednostavno.

Tko je pokrenuo ovaj festival mladih koji je dosegnuo svjetske razmjere?

– Bio je to fra Slavko Barbarić koji je zajedno s mladima i za mlade 1989. pokrenuo međunarodni susret poznat pod nazivom “Mladifest”, odnosno “Međunarodni molitveni susret mladih”. Mladi dolaze u Međugorje u te dane jer traže, žeđaju za Bogom, mirom, smislom života, iskustvom vjere… Mladi čovjek je kao rijeka koja je u svom gornjem toku brza, čista i bistra, ali koja s vremenom, primajući različite sadržaje iz pritoka i s obale, bude zamućena. Svjestan takvih situacija fra Slavko je znao da je mladima potrebna obnova. Kako bi ponovno stekli bistrinu, jasnoću i svježinu, oni se moraju vraćati na izvor. Fra Slavko Barbarić je Festival mladih zamislio kao izvor na kojem će se mladi obnavljati, osvježavati svoj duh, pročišćavati svoje poglede i nadahnjivati se za nove korake. On je pred njima išao prema izvoru penjući se na Križevac i Brdo ukazanja, hodeći u procesiji s Presvetim kroz župu Međugorje, klečeći pred Presvetim Sakramentom, predvodeći molitvu krunice i slušajući u ispovjedaonici njihove poteškoće. Oni su izdržavali sve napore uspona slijedeći ga po kamenitom tlu i sudjelujući u cjelodnevnom programu za vrijeme ljetnih vrućina.

U Međugorje na taj molitveni festival dolaze mladi iz cijeloga svijeta, govore različitim jezicima, ali se odlično razumiju?

– Mladifest je danas vrlo privlačan molitveni susret na kojem se okupi i do 40.000 mladih iz više od 70 zemalja svijeta. Za neke mlade, ali i za neke svećenike, ovaj molitveni susret je neizostavan termin i prigoda za godišnju osobnu duhovnu obnovu. Mnogi mladi svjedoče kako su na Mladifestu upoznali sasvim drukčije lice Crkve koja se okuplja iz raznih naroda i jezika iz cijelog svijeta. Tu su stekli drukčije, dublje i radosno iskustvo vjere, molitve, euharistije, klanjanja.

Možete li nešto reći o samom programu ovogodišnjeg Festivala mladih?

– Za vrijeme Festivala mladi zajedno mole, pjevaju, svjedoče o svojoj vjeri, sudjeluju u procesiji i klanjanju, druže se i razgovaraju. Susret počinje 1., a završava 6. kolovoza. Početak je na Brdu ukazanja u molitvi krunice, a završetak na Križevcu u 5 sati ujutro euharistijskim slavljem.

Susret mladih završava na Križevcu?

– Zašto susret mladih u Međugorju završava na blagdan Preobraženja Gospodnjega na Križevcu, objašnjava njegov utemeljitelj fra Slavko: “Blagdan je Preobraženja Isusova, i to je zapravo razlog zašto Mladifest završavamo tog jutra na brdu s molitvom Bogu da svi mi budemo preobraženi i onda dođemo kući i damo svjedočanstvo o ljubavi i miru Božjem”