Home Kultura S. Adriana Galić primila misijski križ

S. Adriana Galić primila misijski križ

SHARE

Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, 29. srpnja 2017., u samostanu Svete Obitelji u Mostaru (Franjevačka 88) s. Adriana Galić primila je misijski križ kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u DR Kongo.

 

Euharistijsko slavlje s obredom blagoslova i dodjele misijskoga križa predvodio je mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić u zajedništvu s mons. Lukom Tunjićem, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini, don Ivanom Štironjom, prethodnim nacionalnim ravnateljem PMD u BiH, don Perom Miličevićem, biskupijskim ravnateljem PMD te župnicima župe sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Božom Milićem i župe Presvetog Srca Isusova u Potocima don Josipom Galićem, rođakom s. Adriane.

 

Prije početka misnoga slavlja provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina, u jedinstvenoj prigodi blagoslova i primanja misijskoga križa, uputila je riječi pozdrava predsjedatelju slavlja i suslaviteljima.

 

Posebne izraze dobrodošlice uputila je sestrama Splitske provincije: s. Andrei Nazlić, provincijskoj predstojnici te s. Eriki Dadić i s. Mislavi Prkić, sestrama misionarkama, kojima će se s. Adriana pridružiti u misijama nadbiskupije Bukawu u DR Kongo, kao i svim sestrama, obitelji i rodbini s. Adriane.

 

Na koncu se obratila s. Adriani s posebnim izrazima zahvalnosti Bogu, koji je posijao klicu misijskoga poziva, i radosti zbog ostvarenja njezine želje da pođe i u druge krajeve koji trebaju svjetlo Evanđelja.

 

„Primit ćeš danas iz Biskupovih ruku ‘misijski križ’. U njemu se doista prepoznaje ljubav kojom ćeš pobijediti sve kušnje, koja zavrjeđuje cijelost jednoga ljudskoga bića. Neka Te Gospodin svojom ljubavlju nadahnjuje i hrani u trenutcima umora, teškoćâ udaljenosti i svih drugih preprjeka. Ostvaruj svoj poziv ulažući svoje ljudske i duhovne talente u dužnosti koje Ti budu povjerene. Uvijek iznova osluškuj Isusov poziv da Ga slijediš i uči od Njega da oni koji ‘vide Tvoja dobra djela proslave Oca nebeskoga’. Ponekad uopće neće biti potrebne riječi. Budeš li radosna u svom blagovjesničkom služenju, ljudi će na Tebi vidjeti sve što je potrebno: Kristovo lice, Kristove ruke, zapravo Kristovo srce koje im Te šalje“, zaključila je s. Zdenka obećavajući joj sestrinsku blizinu i molitvu cijele zajednice.

 

Izražavajući radost što može predvoditi misno slavlje o. Biskup je u uvodu istaknuo kako je misijsko zvanje s. Adriane dvostruko zvanje: i redovničko i misijsko. I jedno i drugo zvanje su milost i veliki Božji dar.

 

Nakon navještaja Božje Riječi o. Biskup nazočnima je uputio svoju pastirsku riječ tumačeći odlomak Evanđelja o Isusovu posjetu kući prijatelja Lazara i njegovih sestara Marte i Marije. Ističući ljepotu ovog odnosa Isusa i njegovih prijatelja, ljepotu božanskog prijateljstva i ljubavi, o spomenu sv. Marte, izdvojio je dvije poruke.

 

Prva je: Ne čini ništa po svojoj volji pa makar se činilo da to činiš za Isusa, da njemu ugodiš! Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem, brinula je kako što bolje ugostiti Isusa, odgovorila je u ljubavi, ali nije se pitala što bi Isus htio, kako bi on htio da ga počasti. Pitanje svima nama: Je li to što činimo upravo ono što Isus od nas toga trenutka očekuje, što bi mu se svidjelo,…?

 

I druga poruka: Nemamo pravo Isusu prigovarati! Marta se sprijateljila s Isusom do te mjere da je smatrala da Isusu može prigovoriti: Gospodine, zar ne mariš… Reci joj dakle… Ali Isus joj odgovara: Marija je izabrala bolji dio, Marija je osluhnula ono što Gospodin u tome trenutku želi, traži… Zaručnica sve čini da otkrije želju i volju svoga Zaručnika i da mu ugodi, udovolji! Trajno nam je raditi na usklađivanju svoje volje s Isusovom kao što je i Isus svoju volju usklađivao s voljom Oca nebeskoga.

 

Nakon homilije uslijedila je blagoslovna molitva nad s. Adrianom te blagoslov misijskoga križa koji joj je o. Biskup predao kao znak Kristove ljubavi i poslanja da i sama propovijeda Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost.

 

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratila s. Andrea Nazlić, izražavajući s. Adriani dobrodošlicu u DR Kongo gdje sestre Splitske provincije imaju svoje podružnice i djeluju preko četrdeset godina i kojima će se s. Adriana pridružiti sredinom kolovoza ove godine.

 

Poticajne riječi s. Adriani uputio je i mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD u BiH. Prisjećajući se nedavnog Susreta misionara i misionarki u Hrvata u Šibeniku, mons. Luka je istaknuo dvije osobine misionara koje su ga se osobito dojmile: gdje god da su, njihove misli i srce su uvijek „tamo“ i njihova jednostavnost, poniznost i duboka svjesnost da bez Božje pomoći ništa ne mogu učiniti.

 

Naglasio je potrebu jačanja misionarskog duha, ali također i povezanosti s redovničkom zajednicom. Potaknuo je s. Adrianu da pokuša zapisivati svoja misionarska iskustva te ih podijeli sa čitateljima u Domovini. „Budite zahvalni Bogu što Vas je uzeo da budete njegova produžene ruka!“, zaključio je mons. Luka čestitajući s. Adriani u ime PMD BiH kao i u ime vlč. Antuna Štefana, nacionalnog ravnatelja PMD u Republici Hrvatskoj.

 

Nakon euharistijskog slavlja, uz pokoju suzu i tople čestitke s. Adriani, zajedništvo se nastavilo u sestarskom blagovalištu. S. Erika Dadić, jedna od sedam sestara Hrvatica Splitske provincije dala je poticajno svjedočanstvo o svojem životu i radu u DR Kongo gdje djeluje od 1974. godine.

 

Crkva nam na srce stavlja da molimo za misionare po cijelome svijetu. Ali želi nam reći i da smo svi mi pozvani biti misionari. Svi smo pozvani izlaziti iz svoje udobnosti i ustaljenih okvira razmišljanja kako bismo mogli susresti drugoga i primjerom služenja navješćivati Isusa koji je prvi služio i nosio blagu vijest riječima i životom.