Home Gospodarstvo Destilerija Brotnjo iz Čitluka otkupila ponuđeno smilje

Destilerija Brotnjo iz Čitluka otkupila ponuđeno smilje

SHARE

Destilerija Brotnjo završila je otkup smilja i destilaciju za ljetnu sezonu 2017. godine otkupivši svo ponuđeno smilje, priopćeno je iz ove destilerije.

– U proteklom periodu Destilerija Brotnjo otkupila je svo smilje koje nam je bilo ponuđeno od Stoca, Mostara, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja. Nismo dopustili da niti jedan proizvođač smilja dođe u situaciju da nema kome predati svoje smilje ili da bude prisiljen da ga preda u bescijenje. U ovom periodu fizički smo izašli na 90 % plantaža. Uzeli smo uzorke smilja, napravili osnovne analize o kvaliteti i količini ulja sa ovih plantaža, te stvorili bazu podataka o plantažerima i plantažama. Na ovaj način želimo poslati poruku proizvođačima smilja da se svi zajedno trebamo truditi da uvedemo red u ovo područje ako želimo da se ova priča kvalitetno razvija, naveli su iz destilerije.

Takođe, istakli su da su otkupnom cijenom i uvjetima koje su ponudili proizvođačima dali do znanja da smilje koje ne zadovolja kriterije analize neće biti otkupljeno, a i ono koje zadovoljava neće biti isto plaćeno – minimalna cijena je 2 KM, a maksimalna 2,5 KM ovisno o analizi, količini i klasi smilja.

– Uz Božiju pomoć vjerujemo da smo spriječili slom priče o smilju, vratili nadu ljudima da je moguće da proizvođači smilja pristojno i dostojno žive od plodova rada ruku svojih i usporili proces iseljavanja, navode iz Destilerije Brotnjo.