Home Crna kronika FOTO: Kanader Oružanih snaga Republike Hrvatske gasi požar kod Ljubuškog

FOTO: Kanader Oružanih snaga Republike Hrvatske gasi požar kod Ljubuškog

SHARE

Zrakoplov Oružanih snaga RH poznatiji pod imenom “kanader” započeo je gašenje požara koji od jučer gori na području Gornjih Radišića u Ljubuškoj općini.

Vatra se nekoliko puta približavala kućama. Veliki požar, koji je jučer u 13.20 izbio na području Gornjih Radišića, danas se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata. Budući da se vatra približila kućama, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i ministar financija i potpredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević su preko Vlade ZHŽ-a i Uprave civilne zaštite ZHŽ-a uputili zahtjev premijeru RH Andreju Plenkoviću i ministru Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju tog požara.

Kanader odlazi prema 20-ak kilometara udaljenim Pločama po novu turu vode

Požar je u jutarnjim satima djelomično zaustavljen kod prvih kuća u naselju Mrljanovac, ali se nastavio širiti prema Mostarskim Vratima.

S novom ture vode prema požarištu

Važno je napomenuti da su se tijekom cijele noći ljubuški vatrogasci borili s vatrom sprečavajući je da prijeđe liniju vrha Obala i spusti se prema kućama u Donjim Radišićima. Ljubuškim vatrogascima u pomoć su pristigli i oni iz ostalih triju općina s područja županije – Gruda, Širokog Brijega i Posušja. Kako je za Radio Ljubuški izjavio Toni Kraljević, koji od početka koordinira sve proceduralne aktivnosti na relaciji MVP BiH – Vlada RH za pomoć u smislu slanja i angažiranja kanadera, potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić pružio je neizmjernu potporu i stavio se u potpunosti na raspolaganje kako bi se, uz pomoć hrvatskih zrakoplova, obuzdalo vatrenu stihiju i ugasilo požar.