Home Kultura FOTO: Uočnica sv. Stjepanu i predstava “Rodijaci” na Hardomilju, večeras nakon večernje...

FOTO: Uočnica sv. Stjepanu i predstava “Rodijaci” na Hardomilju, večeras nakon večernje mise velika fešta na Starom Hardomilju

SHARE

Sinoć je na starom Hardomilju, filijali župe Humac, održana misa uočnica za današnju proslavu sv. Stjepana, a nakon mise okupljeno mnoštvo moglo je uživati u kultnoj komediji Rodijaci koju su izveli glumci HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak.

Uočnicu je predmolio fra Stipan Klarić, pjevao Hardomiljski zbor, a svetu misu je predvodio fra Dario Dodig koji se u svojoj nadahnutoj propovijedi dotaknuo se blagdana Gospe od Anđela, kada se franjevci spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli i koje je postalo važnim trenutkom pomirbe za vjernike da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe.

 

„Poruka današnjeg blagdana je da nam se život Blažene Djevice Marije stavlja kao ogledalo, da se progledamo u nju, da se ugledamo u nju, da slijedimo njezin primjer kreposna života. Da slijedimo one vrednote koje je Marija živjela i koje nam je ostavila kao zalog spasenja. Draga moja braćo i sestre,Marija je rekla „Evo službenice gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj“, ali koliko mi slijedimo te riječi? To je poruka ovog blagdana, to je geslo njezina života, a to je potrebno i nama da se podložimo Gospodinu. To je živio i sveti Stjepan, mogao je pobjeći, mogao se sakriti, mogao je zanijekati Isusa, mogao je izbjeći mučeništvo, ali je bio spreman svoj život položiti za svog Gospodina, takvim nam kršćana treba danas i u takvom kreposnom životu trebamo rasti“, rekao je fra Dario u svojoj propovijedi.

 

Nakon svete mise upriličena je predstava na vanjskoj pozornici ispred groblja i hardomiljske crkve. Predstava govori o životu duvanjskih i hercegovačkih gastarbajtera prve generacije u Njemačkoj sa svim duhovitim dosjetkama, šalama, ali i često okrutnoj zbilji koja je aktualna i danas što daje posebnu vrijednost komediji. Predstava je organizirana u sklopu “Ljubuškog kulturnog ljeta”, a uz suradnju MZ Hardomilje i pokroviteljstvo Općine Ljubuški.

 

Organizatori proslave sv. Stjepana i bogatog kulturnog programa i ove godine još jednom su pokazali, ali i dokazali kako se kultura može i u ruralnim sredinama i nesvakidašnjim mjestima prezentirati možda i bolje i prihvaćenije nego u gradskim središtima.

 

Večerašnja proslava sv. Stjepana, nebeskog zaštitnika sela Hardomilje počinje svečanim misnim slavljem koje predvodi dr. fra Mladen Rozić, a liturgijsko slavlje uveličat će župni zbor sv. Ante s Humca. Nakon mise nastupit će HKUD Hardomilje i gostujući HKUD-ovi uz druženje Hardomiljčana i bogat kulturno zabavni program. Druženje uz jelo i piće u ponudi svadbenog salona “Ohio” svirkom uživo popratit će Duo Dos Locos.

 

 

[facebook https://www.facebook.com/pg/ljubuskiportal/photos/?tab=album&album_id=10155196506867025 photos=100 ]