Home Zanimljivosti Laku noć :) Manjak sna stvarno utječe na vaš struk

Laku noć :) Manjak sna stvarno utječe na vaš struk

SHARE

Brže starenje stanica, slabije pamćenje, oštećenje neurona – samo su neke od zdravstvenih posljedica nedovoljnog sna. A tom se popisu može dodati i širi struk.

To je, naime, zaključak novog istraživanja koje je pokazalo da osobe koje noću spavaju samo šest sati imaju u prosjeku tri centrimetra veći opseg struka od onih koji spavaju od sedam do devet sati. U čemu je problem? Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Leedsu smatra da manjak sna remeti kemijski balans našeg metabolizma i utječe na sposobnost organizma da održava zdravu težinu. “Naše rezultate treba pridodati sve većem broju dokaza da kratak san pridonosi metaboličkim bolestima poput pretilosti”, objavili su u časopisu Plos One.

Oni su istražili podatke 1615 odraslih Britanaca koji su vodili dnevnike o tome koliko spavaju, što jedu, kolika im je težina, krvni tlak i opseg struka. Osim što im je struk širi, oni koji manje spavaju su i teži. Svaki dodatni sat spavanja između šest i devet sati smanjio je tjelesnu težinu za 0,46 kilograma.

Istraživanje je pokazalo da osobe s manje sna imaju nižu razinu HDL kolesterola, ‘dobrog kolesterola’ odgovornog za uklanjanje onog štetnog iz krvi. Ukupno, mnogo je dokaza da je po zdravlje bolje spavati više od šest sati, a je li savršena mjera sedam, osam ili devet sati, to, kažu znanstvenici, ovisi o pojedincu.