Home Društvo Temperatura će se popeti i na 45 stupnjeva Celzijusa

Temperatura će se popeti i na 45 stupnjeva Celzijusa

SHARE

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je crveni meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine. Paklene vrućine nastavljaju se i za vikend, u ponedjeljak će doći do blagog pada, a temperature će rasti i preko 40 stupnjeva Celzija i narednom tjednu, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Paklene vrućine nastavljaju se i za vikend, u ponedjeljak će doći do blagog pada, a temperature će rasti i preko 40 stupnjeva Celzija i u narednom tjednu, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je crveni meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine.

Crveni meteoalarm je upaljen u mostarskoj, trebinjskoj, visočkoj, banjalučkoj, tuzlanskoj, bihaćkoj i prijedorskoj regiji. Narandžasti meteoalarm, koji upozorava na opasno vrijeme upaljen je u livanjskoj, sarajevskoj i fočanskoj regiji.

Dnevne temperature zraka za vikend će biti od 35 do 40, a na jugu i sjeveru do 42 stupnja. U Hercegovini će biti najtoplije.

”Zahlađenje se ne nazire”, navode meteorolozi.

Građani tvrde kako ovakve vrućine ne pamte posljednjih godina. Mostarci na asfaltu posljednjih dana mjere 50 stupnjeva. Meteorolozi pak objašnjavaju kako ta mjerenja nisu relevantna.

BiH među 11 najvrelijih država Europe

Južna Europa je pogođena toplotnim valom, koji je donio temperature preko 40 stupnjeva u više država, uključujući BiH.

U Italiji toplotni val je prozvan „Lucifer“ i uzrokovao je 15-postotni rast prijema u hitnu pomoć. MeteoAlarm, meteorološka web stranica, izdao je upozorenje za vrlo opasno stanje u 11 država uključujući Italiju, Španjolsku, Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Crnu Goru i dijelove Bosne i Hercegovine. Visoka vlažnost zraka i vrući vjetrovi iz Afrike čine da se temperature doimaju još višima na plažama širom Mediterana.

Vrhunac toplotnog vala očekuje se danas. Inače, svjetski rekord je još uvijek 56,7 stupnjeva Celzija, a zabilježen je 10. srpnja 1913. u kalifornijskoj Dolini smrti.

Najviša temperatura u BiH izmjerena je davne 1901., kada je u Mostaru izmjereno visokih 46,2 Celzijeva stupnja.

Za vikend vrhunac vrućine

Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog najavio je da će temperature eskalirati 6., 7. i 8. kolovoza.

”Govorimo o visokim temperaturama koje se nisu bilježile, a rang koji se očekuje je od 36. do 42 stupnja na sjeveru i 42 do 45 stupnja na jugu zemlje”, kazao je Sladić. On tvrdi da će ovaj toplotni val biti najjači u proteklih 20 godina, ako ne i više.

“Ovakav kontinuitet nismo imali 10-20 godina. Ovo je toplotni val koji je u rangu opasnosti za život i elementarne nepogode. Ako nadležni ne proglase crveni meteoalarm za područje cijele zemlje – ovo se nije za šaliti, i nije se igrati sa ovolikim valom”, ocijenio je. Istakao je da će štete biti velike i da opravdani strah postoji.

Sindikat je zatražio od poslodavaca da prilagode uvjete rada zbog ekstremnih temperatura, a od vlasti da proglasi elementarnu nepogodu. Isto traže i poljoprivrednici zbog šteta, no reakcije nema.

Povećan broj intervencija

U proteklom tjednu zbog ekstremno visokih temperatura bio je povećan i broj intervencija u hitnim službama, a u Sarajevu je jedan mladić i preminuo.

“Zbog žestokog toplotnog talasa u BiH, u proteklom periodu je povećan broj intervencija Hitne pomoći na javnim mjestima. Građani jednostavno ne slušaju upozorenja ljekara, kreću se i izlažu fizičkom naporu u vremenu u kojem to ne bi trebalo da rade”, upozorila su iz sarajevske Hitne službe.

Slično je tijekom tjedna bilo i u mostarskoj hitnoj. Ipak, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac kaže da je posljednjih dana situacija prilično mirna. ”Ne bilježi se povećan broj intervencija. Mostarci se pridržavaju savjeta liječnika”, kaže Popovac.

Paklene vrućine koje ovih dana vladaju Hrvatskom gotovo su tri puta povećale broj hitnih medicinskih intervencija. Najužarenije su bile telefonske linije u Zadarskoj županiji gdje se bilježi čak 153 posto više intervencija u poređenju sa srpnjom. Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr Maja Grba Buljević kaže kako je situacija posebno teška u obalnom dijelu Hrvatske gdje se posljednjih dana bilježe ekstremna povećanja medicinskih intervencija.

Ljekari su preporučili građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća u periodu od 10:00 do 17:00 sati, da izbjegavaju teže fizičke napore, da jedu laganu hranu i piju što više tečnosti.

Temperature

Temperature zraka koje su meteorolozi izmjerili u petak u 14.00 sati bile su: Bjelašnica 22 stupnja, Ivan-sedlo, Sokolac 32, Livno, Neum, Sarajevo, Srebrenica 36, Bugojno, Tuzla, Zenica, Zvornik 37, Doboj, Grude, Jajce, Trebinje 38, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg 39, Bihać i Mostar 40, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Visoke temperature zahvatile su cijelu regiju.

Preporuke

Iz mostarskog Doma zdravlja pozivaju građane da poštuju savjete za zaštitu od visokih temperatura koje su prognozirane za iduće dane.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina liječnici preporučuju izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje prozračne, šire odjeće svjetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala. Savjetuje se izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i svježih namirnica, posebnu pažnju usmjeriti na skladištenje hrane. Pripaziti na unos dovoljne količine tekućine – vode i prirodnih sokova. Kako bi se izbjegao prekomjerni gubitak tekućine znojenjem, potrebno je unositi više tekućine, uključujući i mineralnu vodu jer sadrži elektrolite a izbjegavati alkoholna pića, ona sa visokim udjelom kofeina i šećera. Prostoriju gdje se boravi rashladiti te ograničiti sve vanjske aktivnosti na jutro ili večer, ukoliko ste u mogućnosti za to.

Val toplih ljeta trajat će do 2021.

Zbog visokih temperatura koje su zahvatile cijeli regiju, svi imaju utisak da su ljeta sve toplija. Meteorolozi objašnjavaju da su u meteorologiji uobičajene smjene češćih pojava vrelih i svježijih ljeta.

“To je princip koji se ponavlja stoljećima. Ti periodi u prosjeku traju 35 godina. Ako je za utjehu, pri kraju smo perioda češćih toplijih ljeta, koji je počeo 1986. a procjenjuje se da će trajati do 2021.”, kažu meteorolozi.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, dnevni-list.ba