Home Kultura VIDEO Frano Smiljanić iz Tomislavgrada, najstariji je i najbolji hrvatski nazdravičar

VIDEO Frano Smiljanić iz Tomislavgrada, najstariji je i najbolji hrvatski nazdravičar

SHARE

Frano Smiljanić iz Tomislavgrada (rođen u duvanjskom selu Sarajlije) najstariji je nazdravičar u duvanjskom kraju, u HBŽ, u B i H, a vjerojatno i mnogo šire, možda i u svijetu, što bi trebalo istražiti…

 

Frano će potkraj ove godine napuniti 90 godina, najstariji je član HKUD “Sarajlije” iz Sarajlija-Tomislavgrad i još uvijek aktivan. Bio je i dugogodišnji predsjednik Društva, voditelj folklore skupine, mnogi ga pamte s brojnih nastupa Večeri folklora, kojih se Frano jako dobro sjeća. Mirovinu je zaradio kao komercijalist u nekadašnjoj “Plastici” u Tomislavgradu.

Frano mnogi pamte kao vještog i darovitog nazdravičara na brojnim priredbama, a posebice u svatovima. Naime, nekada se svatovi nisu mogli zamisliti bez nazdravice, obično, staroga svata ili posebnog gosta-nazdravičara.

U tom umijeću koje je podobro izumrlo, Smiljanić je bio nenadmašan: sam je izmišljao stihove nazdravice, rijetko kada zapisivao, jer je stihove-riječi nazdravice prilagođavo, stvarao na mjesto događaja, najčešće na samoj svadbi. Nazdravice su bile poželjne i na krštenjima, rođendanima, veselicama u različitim prigodama, a za svaku prigodu Smiljanić je imao nazdravicu.

www.tomislavnews.com