Home Kultura Mate Bulić s prijateljima pjeva za one kojima je potrebna pomoć

Mate Bulić s prijateljima pjeva za one kojima je potrebna pomoć

SHARE

Treba odmah istaknuti kako je sudjelovanje poznatog Brotnjaka Mate Bulića na humanitarnim koncertima postalo redovita i prepoznatljiva praksa i vrlima koja ga krasi cijeli život.

Nakon što je svojim humanitarnim koncertima pomagao mnogima u domovini i svijetu, Mate Bulić nije zaboravio ni svoju rodnu Donju Blatnicu u kojoj je prohodao, učio prva slova, stekao prijatelje, prvi put javno zapjevao i od svojih mještana za to dobio prvi veliki pljesak koji ga je ohrabrio te potaknuo na daljnje iskorake do najvećeg uspjeha i zasluženoga epiteta “kralja hrvatske dijaspore”.

Naime, kako bi na neki način pomogao svom rodnom kraju, sredinom kolovoza 2012. godine Mate Bulić je sa svojim prijateljima na prostranom platou ispred mjesne crkve svetoga Franje u svojoj rodnoj Donjoj Blatnici održao prvi dobrotvorni koncert pod nazivom “Hvala, prijatelji” na kojem su prikupljana sredstva za uređenje dvorišta i okoliša tamošnje područne crkve. Bio je to veličanstveni glazbeni spektakl i ugođaj kakav nikad prije nije zabilježen u Brotnju, na kojem je, uz Matu, nastupilo dvadesetak poznatih hrvatskih estradnih zvijezda. Mate Bulić je tada odlučio u kolovozu svake godine nastaviti tradiciju održavanja humanitarnih koncerata u svojoj u Donjoj Blatnici, u čiju se organizaciju uključuju brojni njegovi prijatelji, župni ured Čerin, ali i cijela Blatnica.

Najveći glazbeni spektakl Od članova Organizacijskog odbora doznali smo kako će Mate Bulić sa svojim Blatničanima i ove godine, u ponedjeljak, 7. kolovoza, s početkom u 20 sati i 30 minuta u Donjoj Blatnici okupiti brojne prijatelje i estradne umjetnike s kojima će na prostranom platou ispred crkve upriličiti 6. humanitarni glazbeni spektakl pod simboličnim nazivom “Blatničke note dobrote”. R

ekli su nam i to da se ovogodišnji humanitarni koncert “Blatničke note dobrote” održava pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića te brojnih sponzora i donatora te napomenuli kako će se ulaznice za koncert po cijeni od 10 KM moći nabaviti na više mjesta pri samom ulazu u dvorište crkve sv. Franje u Donjoj Blatnici. – Za ovogodišnji koncert već je sve spremno i organizirano na najvišoj razini. Očekujemo mnogobrojne posjetitelje iz cijele Bosne i Hercegovine, susjedne Republike Hrvatske i dijaspore.

Ovom prigodom pozivam sve ljude dobre volje da u ponedjeljak. 7. kolovoza, dođu na humanitarni koncert našeg Mate Bulića i njegovih prijatelja koji će početi u 20 sati i 30 minuta na platou ispred crkve svetoga Franje u Donjoj Blatnici. Svi oni koji dođu na naš koncert, kupnjom ulaznice donirat će deset konvertibilnih maraka u humanitarne svrhe onima kojima je pomoć potrebna – rekao nam je Mario Odak, predsjednik Organizacijskog odbora te manifestacije. Mnogo estradnih zvijezda Kako su nam rekli čelni ljudi

Organizacijskog odbora Mario Odak, Ivan Bevanda i Damir Sušac, na ovogodišnjem koncertu nastupit će sljedeća zvučna imena: Marko Perković Thompson, Dražen Zečić, Željko Bebek, TS Prijatelji i Jeršek Štef, klapa Herceg, TS Šurmanci, dr. Pehar, gosti iz središnje Bosne, Dona, Dalmatino, Ivana Marić, Jozo Vučić, Zoran Begić, Ivica Bago, Alen Nižetić, Matija Vuica te, naravno, Mate Bulić, kao i neki gosti iznenađenja. Kao što je to bilo proteklih pet godina, svi će oni nastupiti bez ikakve naknade. Predsjednik Organizacijskog odbora Mario Odak još je jednom potvrdio kako je za koncert “Blatničke note dobrote” sve spremno te dodao:

– Sredstva od prodaje ulaznica ove su godine namijenjena dijelom za obnovu crkve svetoga Ivana u Podmilačju, zatim za pomoć Humanitarnoj udruzi “Fra Didak Buntić” čije je sjedište u Čerinu i Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama “Sveta Obitelj” Mostar, a ostatak ćemo utrošiti za uređenje dvorišta oko naša crkve svetoga Franje i oko mjesnog groblja Grmine – rekao je Mario te istaknuo kako su, zahvaljujući Matinim koncertima, mjesna crkva i okoliš prekrasno uređeni.

Matine pjesme i dobra djela privlače posjetitelje sa svih strana. – Koristimo prigodu za zahvaliti svima koji su proteklih godina bili pokrovitelji, sponzori, donatori i sudionici te na bilo koji način pomagali ove velike humanitarne koncerte, a posebno izvođačima koji su se rado odazivali te velikodušno, bez ikakve naknade, nastupali na humanitarnim koncertima “Blatničke note dobrote” – kazali su nam članovi Organizacijskog odbora Ivan Bevanda i Damir Sušac te istaknuli kako je Mate Bulić, kao jedan veliki humanitarac, svojim dobrim djelima zaslužio da u ponedjeljak u Donju Blatnicu dođe mnoštvo poznatih osoba hrvatske i bosanskohercegovačke estrade te dvadesetak tisuća posjetitelja jer će svatko za sebe pronaći nešto u repertoarima omiljenih izvođača za opuštanje i zabavu. Tvrde kako su dobili informacije da na koncert planiraju doći mnogi Blatničani i ostali Brotnjaci iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država te da se svi vesele tom jedinstvenom glazbenom ugođaju. Briga o redu i sigurnosti.

Na naše pitanje hoće li biti dovoljno mjesta za brojne automobile, Ivan Bevanda, koji je zadužen za red i sveukupno osiguranje koncerta, ističe: – U blizini mjesta održavanja koncerta imamo uređeno parkiralište koje može primiti oko 4000 automobila, a informacije vozačima davat će i promet regulirati prometna policija iz Čitluka uz pomoć brojnih redara, tako da s tim u vezi sigurno neće biti nikakvih problema.

A vezano uz osiguranje i red na koncertu, Ivan Bevanda je zahvalio djelatnicima Policijske postaje Čitluk i privatne tvrtke Delta Security koji im već šestu godinu u donatorskom smislu pomažu svojim savjetima i ljudstvom. Zahvalio je i brojnim mještanima Blatnice te okolnih sela koji pomažu u realizaciji tog ogromnog projekta.

– Polazeći od pretpostavke da je to humanitarni koncert i veliko narodno veselje te kako je u taj projekt uključeno mnogo ljudi, mislim da nikakvih problema na koncertu ne može biti. Budući da sve planiramo, pratimo i radimo sukladno spomenutim savjetima te da su u to uključeni mještani Blatnice i okolnih sela, nikakvog propusta ne bi trebalo biti – naglasio je Ivan Bevanda. Budući da će, uz izvođače, na koncert stići brojni poznati gosti i uglednici iz političkog, javnog i kulturnog života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, za njihov smještaj zadužen je član Organizacijskog odbora Damir Sušac koji nam je o tom rekao:

– Već sada je sve spremno za smještaj više od devedeset osoba, što naših gostiju, što izvođača na koncertu. Besplatan smještaj za goste, među kojima su, uz ostale, i Branko Uvodić, Mirko Fodor, Slaven Letica, sudac Ivan Turudić i dr. Samardžija te brojni drugi, velikodušno su osigurali vlasnici međugorskih hotela i pansiona.

Na pitanje po čemu se razlikuje blatnički koncert od ostalih, naši sugovornici su odgovorili:

– Razlikuje se po tomu što Mate Bulić ovdje širi dobrotu i prijateljstvo. Svake godine ovdje imamo oko šest stotina ljudi, naših prijatelja koje ugostimo u šatoru. I Mate i mi tu pozovemo sve svoje prijatelje te ih smjestimo i počastimo jer je i to dio organizacije kao nigdje drugdje. Tu posjetitelji imaju prigodu upoznati estradne umjetnike, slušati ih i fotografirati se s njima. Sveobuhvatan projekt To je iznimno ozbiljan i sveobuhvatan projekt. Na pitanje što članove Organizacijskog odbora potiče sve to godinama ozbiljno i neumorno raditi, kažu:

– Uistinu je ovo ogroman i vrlo zahtjevan projekt koji je moguće realizirati samo zajedništvom te upornim radom svih članova Organizacijskog odbora koji čine Mario Odak (predsjednik), Ivan Bevanda, Damir Sušac, Ivan Iko Bevanda, Marin Barbarić, Goran Barbarić, Dalibor Barbarić i Mario Pinjuh te stotine naših volontera, a na dan održavanja koncerta uključuju se svi mještani Donje Blatnice. Na sve to potiču nas naša humanost, pomaganje drugima, veličanstven odziv posjetitelja, ali i to što od ovakvih koncerata uvijek nešto izgradimo – kažu trojica naših sugovornika iz Organizacijskog odbora humanitarnoga koncerta “Blatničke note dobrote”.