Home Društvo Do četvrtka lagano zahladnjenje, a nakon toga opet iznad 40 °C

Do četvrtka lagano zahladnjenje, a nakon toga opet iznad 40 °C

SHARE

Zbog ekstremno visokih temperatura koje ovih dana vladaju, gotovo je tri puta povećan broj hitnih medicinskih intervencija. Najjači toplinski val u dosadašnjem dijelu ljeta, a vrlo vjerojatno i jedan od najjačih u znanoj meteorološkoj povijesti naših krajeva, srećom, neće predugo trajati, piše Večernji list BiH.

Već danas najviše temperature u vrelom Mostaru, koji je proteklih dana bilježio najveće temperature u regiji, ne bi trebale prelaziti 38 stupnjeva. Visoko i neizdrživo, ali i to je pomak u odnosu na 40 stupnjeva i više, koliko je bilo proteklih dana. Na društvenim mrežama pojavilo se više fotografija na kojima su prikazani termometri koji su izmjerili 50 Celzijevih stupnjeva u 14 sati, no to nisu službeni rezultati.

Prema vremenskoj prognozi koju je objavio Federalni hidrometeorološki zavod BiH, danas se u Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuje uglavnom vedro, dok će u ostatku BiH prevladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postupno smanjenje naoblake tijekom poslijepodneva ili krajem dana.

U jutarnjim satima i dijelu prijepodneva slaba kiša ili lokalni pljusak mogući su ponegdje u Bosni. Vjetar u Bosni, slab, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, slaba do umjerena, bura. Jutarnje temperature bit će od 14 do 20, na jugu od 22 do 27, a dnevne od 23 do 29, na jugu od 32 do 38 °C. Već sutra nebo će biti nešto čišće, kada se očekuje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature bit će od 13 do 19, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 29 do 34, na jugu od 35 do 39 °C. U srijedu će biti sunčano, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost. U večernjim satima ponegdje u Posavini i Krajini mogući su pljusak kiše i grmljavina. Jutarnje temperature bit će od 16 do 22, na jugu od 22 do 27, a dnevne od 32 do 38, na jugu i sjeveru do 41 °C.

Kako je najavljeno, u četvrtak će se temperature ponovno približiti ili možda i nadmašiti ekstremno visoke temperature koje smo pokušali zaboraviti. U četvrtak će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana i u večernjim satima na sjeveru i sjeverozapadu Bosne mogući su pljusak kiše i grmljavina. Jutarnje temperature bit će od 18 do 24, na jugu od 24 do 29, a dnevne od 33 do 39, na jugu i sjeveru do 42 °C.

Kao preživjeti na temperaturi koja prelazi 40 stupnjeva osnovno je pitanje mnogih bh. građana. Kako tvrde liječnici, čim temperatura prijeđe 30 stupnjeva moramo se pridržavati savjeta liječnika. Prema preporukama, kako je zimi važno oblačiti se slojevito, tako je ljeti bitno da na sebi imate lepršavu odjeću od laganih, svijetlih materijala. Preporuka je da se pije što više vode, spustimo rolete i stavimo šešire na glavu. No, prije svega, treba se skloniti sa sunca od 10 do 17 sati, obvezno isključiti uređaje koji emitiraju toplinu, osobito štednjake. Na meniju trebaju biti lagane salate, voće, lubenice, čorbe. Bitno je i umjereno koristiti klima-uređaj, kako u automobilima tako i u stanovima, a oni koji nemaju klima-uređaj trebali bi spustiti rolete, smočiti ručnik i držati ga oko vrata te se što češće tuširati. Posebice se apelira na poslodavce koji bi za radnike na suncu trebali osigurati drugačije radno vrijeme.