Home Nekategorizirano Mercedesi i Imotski – ljubav koja traje

Mercedesi i Imotski – ljubav koja traje

SHARE

Statistike govore da je u Imotskoj krajini registrirano više Mercedesa nego stanovnika. Prigode, poput dana Grada prilika su da se provozaju i oni malo stariji primjerci i popriča o dobrim starim gastarbajterskim danima.

Na užarenom asfaltu, početkom prosječno vrućeg kolovoza, poredani stoje ulašteni rijetki primjerci Mercedesovih limuzina. Iako su ovaj put s posebnom prigodom izvedeni muzejski primjerci, na ulicama Imotskog isti prizori mogu se vidjeti svakodnevno. Kada se spomene grad Imotski mnogima je prva asocijacija upravo Mercedes i Njemačka.

Kvaliteta i statusni simbol

Kroatien Imotski - Oldtimer Mercedes Ausstellung: Ivan Topic Nota (DW/N. Tomasović)Ivan Topić Nota

Zašto je to tako objašnjava nam predsjednik oldtimer kluba Imotski Ivan Topić- Nota, koji sam u svom posjedu ima petnaestak Mercedesa. „Ne može to napravit nitko nego Nijemac, za nas ne postoje druga auta, o tome nema govora” objašnjava Ivan koji je dvadeset godina živio i radio u Njemačkoj. Kada su gastarbajteri stizali s Mercedesima u domovinu za vrijeme praznika, to je bio simbol njihovog uspjeha, nastavlja Ivan: „ Nisu oni slučajno kupovali Mercedese. Pametni su Imoćani znaju šta valja. Osim toga odmah si kotirao u društvu, smatrali su te pametnim čovjekom, pitali te za mišljenje , uzimali za kuma, bio si rado viđen u društvu, jer si kupio Mercedesa” dalje objašnjava napominjući da samo Mercedes pruža kvalitetu i slovi kao nepokvarljiv.

Svaki odmor u domovinu s novim modelom

Kroatien Imotski - Oldtimer Mercedes Ausstellung (DW/N. Tomasović)Pronađite uljeza…

Kako je to bilo davne 1977. kada su ga na slovenskoj granici zaustavili diveći se njegovom Mercedesu 123, još se sa smješkam sjeća Mladen Grančić. „Novi model 123ce izašao je u šestom mjesecu, a ja sam ga već vozio u sedmom, pa su me na granici sa znatiželjom i divljenjem ispitivali o kojem se modelu radi” objašnjava Mladen. On je u Njemačku otišao davne ’72, a u Mercedesu je počeo raditi ’74 tako da upravo broji sitno do pune 44 godine radnog staža u poznatom automobilskom divu. „Dug je to period kod jednog poslodavca. I u Mercedesu su svjesni da stižu nove generacije koje neće imati taj osjećaj privrženosti i vjernosti jednom brandu“ kaže nam Mladen. I on u svojoj garaži kao pravi Imoćanin ima po jedan model iz svakog desetljeća, ali budući da je tek stigao na odmor u domovinu, nije imao vremena pripremiti svoje primjerke za izložbu. „ Od ’75 do ’96 svake sam godine na odmor kući dolazio s novim modelom. Bio sam mlađi, pa mi je to predstavljalo zadovoljstvo, ali i dobru priliku za zaradu” objašnjava Mladen. Kao Mercedesov radnik uživao je mnoge beneficije. Onaj tko je radio kod njih za novi model dobio bi povoljan popust, te bi ga nakon godine dana vožnje ponovno prodali na tržištu i pri tom dobro zaradili, jer su bili jako traženi. Iz svog iskustva kaže izdvojio bi modele 123 i 124, kao najkvalitetnije i nepoderive, a takvih  u Imotskom i jest najviše.

Mercedes ostao simbol jedne ere

Kroatien Imotski - Oldtimer Mercedes Ausstellung (DW/N. Tomasović)Mercedes je Mercedes

Tako brojni razni modeli Mercedesa u Imotskom svjedoče o jednom periodu iseljavanja kada je svaka kuća imala barem nekoga iz obitelji tko je otišao trbuhom za kruhom u Zapadnu Njemačku.  Neki su se vraćali neki su u procesu vraćanja, a neki ponovno idu objašnjava nam ponovno predsjednik oldtimer kluba Ivan Topić. On se vratio još sada već davne ’97, a za sve one koji i sada odlaze u Njemačku za boljim životom poručuje da je bolji život ipak u Hrvatskoj. „Što se tiče novog vala iseljavanja koji je ponovno pogodio Imotsku krajinu, ja se nadam da će ljudi vidjeti da su pogriješili. Nisu to „ona vremena“ , i u Hrvatskoj se može dobro radit i zaradit, tko želi radit, a ima se više slobode“ zaključuje Ivan.