Home Društvo RAKITNO: Ante i Dragica Markota proslavili 60 godina bračnog života

RAKITNO: Ante i Dragica Markota proslavili 60 godina bračnog života

SHARE

Jedan od zanimljivih događaja ovoga „Posuškog lita“ u posuškom kraju je i proslava dijamantnog pira u Rakitnu iznad Posušja na putu za Blidinje.

Dijamantni pir, 60. godina bračnog života, proslavili su Dragica i Ante Markota s brojnom obitelji. Vjenčali su se daleke 1957.godine u crkvi sv. Ivana Krstitelja u tom kraju. Slavlje su priredili u restoranu „Mašić“ u krugu bliže obitelji uz cijeli ceremonijal za takve rijetke događaje. Slavljenici su ispričali kako ih život nije mazio Ante je već od pete godine ostao bez oca (2.svjetski rat) a Dragica je najstarija od sedmero djece u njenoj obitelji. Krenuli su u zajednički život i nisu se bojali nevolja pa su hrabro koračali, uz Božju pomoć, radovali su se svakom novom danu.

-Živjelo se teško uz rad na njivi i čuvanju stoke a Ante je „švercao“ duhan te u jesen odlazio u Bačku na berbu kukuruza. A 1965. odlaze, kao i mnogi drugi, na rad u Njemačku. Ja sam se i svekrva brinule o našoj djeci i poslovima kod kuče, ističe Dragica.

Vrijeme je prolazilo a Ante je 1998. zaradio mirovinu i od tada žive zajednički život. Svojoj djeci su pomogli da krenu na pravi i siguran put u život. Kako ističu, Bog im je podario četvero djece – dva sina i dvije kćeri, petero unučadi i četvero praunučadi. Na slavlje su pristigli iz Australije, Njemačke, Zagreba, Kutjeva, Posušjja i drugih mjesta. Ispričali su svima na tom slavlju pa i novinarima kako je za sretan i dug brak potrebito podosta „prigristi“. Jer kad je jedno „vatra“ drugo mora biti „voda“ uz istinsku ljubav i razumijevanje i vjera u Božju pomoć, uz uporan trud i rad.Bez Boga nema života jer život je kao rijeka, prepun nepoznanica koje treba prebroditi. Veselje je bilo u najljepšem ozračju s tortom i čestitkama na tom dijamantnom piru uz želji svih na slavlju da još dugo žive tako vjerno u svom dragom kraju prepunom ljepote i zdravlja.