Home Zanimljivosti SUZE SVETOG LOVRE – vatromet zvijezda ove godine vidljiv i po danu

SUZE SVETOG LOVRE – vatromet zvijezda ove godine vidljiv i po danu

SHARE

Kiša meteora koja se već tradicionalno događa od kraja srpnja do druge polovice kolovoza, a koja je znana kao Perzeidi ili Suze svetog Lovre, ove će godine biti posebnija nego inače i priprediti će pravi spektakl, piše IFLScience. Kako najavljuju, kiša meteora će ove godine biti toliko jaka da bi se mogla vidjeti i po danu. Ovako sjajna nebeska predstava ponoviti će se tek za 96 godina.

Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog otpada koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje.

Suze svetog Lovre vidljive su između 17. srpnja i 24. kolovoza svake godine, a vrhunac je uglavnom između 9. i 13. kolovoza.

Želite li uživati u nezaboravnom prizoru na nebu, pronađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.

Izraz “Suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Tko je sv. Lovro?

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Upute astronoma za opažače

•  za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)
•  meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu
•  potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
•  potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja