Home Gospodarstvo Više od 80 posto IT stručnjaka iz BiH spremno napustiti državu zbog...

Više od 80 posto IT stručnjaka iz BiH spremno napustiti državu zbog posla

SHARE

Nedostatak IT stručnjaka je globalni problem, čije se posljedice osjete i u Bosni i Hercegovini. Postojeći obrazovni sustav ne proizvodi dovoljno kadra te su kompanije sve češće suočene s tim da ne mogu popuniti otvorena radna mjesta. Problemu svakako doprinosi i činjenica da mladi sve više napuštaju zemlju u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, a među onima koji odlaze je i velik broj IT stručnjaka. Portal Paylab je početkom 2017. proveo istraživanje s fokusom na ICT stručnjake, koje je obuhvatilo Baltičke zemlje, Balkan i središnju Europu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inozemstvu.

Gotovo svi spremni otići

Istraživanje pokazuje da je čak 78% ICT stručnjaka spremno napustiti regiju, ukoliko im se ukaže prilika za rad u inozemstvu. Istraživanjem je obuhvaćeno 4343 IT stručnjaka, softverskih inženjera, tehničkih stručnjaka i programera, iz 11 zemalja središnje i istočne Europe. U istraživanje je bila uključena i Bosna i Hercegovina, odnosno Kolektiv – Posao.ba s najvećim portalom za istraživanje plaća u BiH www.plata.ba. Poznato je da većina ICT stručnjaka pokazuje zanimanje za nove mogućnosti zapošljavanja i aktivno prati trenutačne ponude na tržištu rada, čak i onda kada imaju stabilno zaposlenje i nisu u procesu traženja posla.

Žele nove poslove

Globalna studija Stackoverflowa, koja mapira karijerno ponašanje IT stručnjaka, također to potvrđuje s podatkom da samo 13,1 posto programera aktivno traži posao, ali da se njih 75,2 posto zanima za nove mogućnosti zapošljavanja. IT stručnjaci iz zemalja središnje Europe i Balkana otvoreni su za privlačne poslovne mogućnosti i izražavaju relativno visoku spremnost putovanja u inozemstvo zbog posla. Samo 22 posto ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuju rad u inozemstvu. U BiH postotak IT stručnjaka koji su spremni na preseljenje zbog posla, uključujući i one koji bi se preselili samo na kraće vrijeme, doseže čak 81 posto. Nedavno objavljena Studija razvoja IT sektora u Sarajevskoj županiji, čiju je izradu podupro projekt MarketMakers, kojeg podržava Vlada Švicarske, pokazuje da IT tvrtke u BiH uglavnom gube iskusne stručne kadrove spremne raditi na implementaciji kompleksnih projekata, kao i tim lidere koji vode i koordiniraju implementaciju IT projekata.

Zamjena za izgubljeni kadar ne postoji na tržištu nego ju je potrebno stvoriti ponovnim investiranjem novca i vremena. Osim što negativno djeluje na operativno poslovanje IT industrije, odlazak stručnog IT kadra iz Bosne i Hercegovine ima za posljedicu i potencijalno velike ekonomske gubitke. U studiji se navodi da odlazak jednog senior softwer developera iz BiH prouzrokuje izravnu i neizravnu štetu od 4 milijuna KM, dok je gubitak uzrokovan odlaskom stručnog IT kadra u posljednjih 12 mjeseci procijenjen na više od 300 milijuna KM. Podjednako zabrinjava i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji educiraju IT kadar u sarajevskoj županiji. Kako ovaj proces zaustaviti, nitko ne zna.