Home Društvo Bh. vrtići najskuplji u regiji: U Hrvatskoj u skladu s primanjima, u...

Bh. vrtići najskuplji u regiji: U Hrvatskoj u skladu s primanjima, u Crnoj Gori se plaća samo hrana

SHARE
Ipak, imaju popusti za porodice s više djece, pa tako za drugo dijete plaćaju 115 KM, a ukoliko oboje mališana ide u vrtić plaćaju 99 KM. Za treće boravak je besplatan, a porodice s četvero i više djece su oslobođene plaćanja bez obzira koliko djece ide u vrtić.

Na drugom mjestu je Mostar gdje roditelji za boravak svojih beba u JU “Dječji vrtići” plaćaju 190 KM, za cjelodnevni boravak 160 KM, a poludnevni 120 KM. Iste cijene su i u glavnom gradu BiH. U Mostaru su cijene niže za 10 KM, kao i u Brčkom.

Treba napomenuti da prosječna plata u BiH iznosi 860 KM što je mnogo niže nego u susjednoj Hrvatskoj (1.503 KM) gdje se cijene vrtića plaćaju u skladu s novčanim prihodima porodice. Tako porodice koje u Hrvatskoj zarađuju 1.190 KM mjesečno po članu porodice plaćaju 158 KM, a porodice koje zarađuju 764 KM po članu izdvajaju 118 KM za državne vrtiće. Cijene su manje ukoliko su primanja porodice manja.

U Splitu su cijene još niže, pa roditelji za cjelodnevni boravak izdvajaju 126 KM, a poludnevni 108 KM.

Srbija ima niži standard i prosječna plata iznosi 740 KM, a cijene vrtića su mnogo niže. Tako roditelji koji žive u glavnom gradu Beogradu za državne vrtiće plaćaju 91 KM, dok je u drugim gradovima cijena niža i za 20 KM.

Najbolji sistem imaju u Crnoj Gori gdje roditelji plaćaju samo hranu i ovisno od dužine boravka plaćaju između 37 i 80 KM mjesečno. Prosječna plata u ovoj zemlji je veća nego u BiH i ona iznosi 967 KM.

Bitno je naglasiti da su cijene privatnih vrtića mnogo skuplje i u svim zemljama se cijene kreću u istom rasponu. U najboljoj poziciji su roditelji iz Beograda koji dobijaju subvencije za privatne vrtiće ukoliko njihovo dijete nije primljeno u državni. Za troškove im bude refundirano oko 360 KM, pa moraju doplatiti između 90 i 140 KM.

izvor: klix.ba