Home Društvo Ćosić odlučan: Studentski centar Mostar više neće dobiti ni marke od ŽZH,...

Ćosić odlučan: Studentski centar Mostar više neće dobiti ni marke od ŽZH, novac ćemo dati studentima

SHARE

Premijer Županje Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić kaže kako su prozivke Studentskog centra Mostar o navodnim dugovanjima ZHŽ-a netočne te poručile kako ubuduće ova županija više neće uplaćivati novac tom centru već isključivo studentima, piše Dnevni list.

“Kad jedna ustanova kao što je Studentski centar donosi jednostrane odluke ne znam kako očekuju da će njihove odluke obvezivati našu županiju. Mi nismo ni u kakvom ugovornom odnosu. Ako smo posredno osnivači Studentskog centra onda bismo ponešto trebali znati o tim odlukama. Njihove odluke su jednostrane i mogu obvezivati samo njihove djelatnike, a nikako našu županiju”, kaže premijer Ćosić reagirajući na prozivke i odluke Studentskog centra Mostar.

Ove godine 300.000

Iz Studentskog centra Mostar priopćili su kako dug ZHŽ-a prema ovom centru iznosi 370. 000 KM i kako ni nakon velikog broja dopisa, zamolbi pa i studentske peticije niti jedna marka mjesecima nije uplaćena.

“Upravno vijeće Studentskog centra Mostar donijelo je odluku, isključivo zbog nebrige Županje Zapadnohercegovačke, da će studentima koji dolaze iz ove županije od 1. rujna 2017. godine naplaćivati puni iznos mjesečnog boravka i ishrane u iznosu od 345 KM”, priopćili su iz Studentskog centra Mostar.

Premijer Ćosić nakon ovoga pita na temelju čega uprava može diskriminirati studente po mjestu stanovanja.

“Mi kao županija izdvajamo određena sredstva za subvencije koje su namijenjene studentima, a ne ustanovama. U ovom slučaju te subvencije realiziramo preko Studentskog centra Mostar što nije pravedno ni pošteno prema onim studentima koji ne koriste usluge toga centra, a isto tako imaju troškove. Mi smo prošle godine uplatili 200.000 maraka subvencije plus 25.000 iz pričuve. Ove godine ćemo izdvojiti 300.000 maraka. To što netko donese odluku da mu je to nedostatno i da bi mu trebalo više, ja to ne mogu komentirati”, ističe Ćosić.

Mijenjati način subvencija

Zbog svega navedenog odlučan je promijeniti način subvencioniranja. “Zahvaljujući nekoj vrsti konformizma našeg nadležnog ministarstva to je do sada funkcioniralo na jedan nakaradan način, ali ćemo raspisati natječaj sa jasnim kriterijima tko može aplicirati za subvencije i subvencije ćemo uplaćivati studentima, a oni onda neka određuju gdje će ih trošiti i gdje će stanovati”, naglašava premijer Ćosić.

Dodaje da nikakve odluke Studentskog centra Mostar ne mogu obvezivati ZHŽ, jer nisu ni u kakvom odnosu s njima.

“Priče koje svake godine sezonski puštaju o navodnim dugovima naše županije prema Studentskom centru obična su vrsta pritiska kojem mi nećemo podleći. Ako oni imaju neka potraživala neka izvole javnosti kazati na temelju čega je taj dug utvrđen. Mi u knjizi glavne riznice nemamo nikakvih dugova prema Studentskom centru. Mogli su reći da im dugujemo milijun, to su paušalne optužbe. Mi nismo osnivači Studentskog centra, mi smo osnivači Sveučilišta i jedino se može govoriti o nekakvom posrednom suosnivačkom odnosu. Međutim, mi nemamo nikakvog uvida u poslovanje tog centra, niti imamo ikakav ugovor te ne znamo o kakvom dugovahu mogu pričati”, kaže Ćosić.

Dodaje da će spomenutih 300.000 KM koje su ove godine predviđene proračunom uplatiti za Studentski centar Mostar.

Na kraju pita zašto bi studenti iz ZHŽ-a plaćali više u odnosu na ostale studente. “Ja bih studentima preporučio da tuže tu instituciju koja ih diskriminira. Studenti ne smiju biti žrtve nereguliranog odnosa između županije i Studentskog centra i ne može uprava koristiti njih kao sredstvo ucjene”, poručuje premijer ZHŽ-a.